crew.cz | články

Články

JOHN MARC DEMATTEIS A JEHO LIGA

Každý komiksový scenárista má nějakou silnou stránku. Kupříkladu Bendis je nejlepší, co se týče dialogů, Morrison kraluje ve světě fantasmagorií, Ennis vede voje jízlivých tarantinovců… a DeMatteis je šéfem psychologického oddělení. Nikdo nedokáže tak skvěle vystihnout postavy a tak zákeřně vás přinutit, abyste si je okamžitě oblíbili.

ZROD A SUPERSCHOPNOSTI
Lhali bychom, kdybychom tvrdili, že John Marc DeMatteis se pustil okamžitě po odkojení do komiksů. Hned poté, co si odbyl chození do školy, začal pracovat jako hudební kritik. A celkem úspěšný. Navíc, jako každé správ<a href="https://kupikvadrat.ba/">prodaja stanova</a><br>
<a href="https://tipo.ba/">pik</a><br>
<a href="https://smrtovnica.ba">smrtovnice avaz</a><br>né dítko sedmdesátých let, navázal užší kontakt s východním náboženstvím a už mu to zůstalo. Tehdy patrně dosáhl osvícení a hlas shůry mu sdělil: „Johne, seber se, vykašli se na hudbu a běž psát komiksy.“ A jelikož hlasu shůry se neodmlouvá… tedy pokud to na vás shůry neřve sousedka, abyste nedělali na dvoře kravál, že jsou čtyři hodiny ráno a že slušný lidi už dávno spí… tak John poslechl. Profesionální čtenář životopisů (ne, bohužel, tahle práce není placená, máte smůlu) už v téhle chvíli tuší, že bude následovat sta? o těžkých začátcích, kdy náš hrdina dělal druhořadé hrdiny a teprve pílí a talentem se vypracoval k hlavním borcům. To u Matteise není tak úplně pravda. Hned jedním z jeho prvních projektů byli Defenders - protiklad Avengers, dysfunkční týmovka složená z nepříliš přátelských osobností typu Hulka, Namora, Doktora Strange, Silver Surfera a dalších. Matteis zabodoval, takže brzy následoval samotný Captain America, u kterého sice neměl moc šancíi se předvést, ale zato se tam seznámil s Mikem Zeckem, což mělo osudové následky. Právě spoluprací těchhle dvou vznikl jeden z nejlegendárnějších spidermanovských příběhů, Kravenův poslední lov (chystáme k vydání). DeMatteis nevsadil na monumentální akci, ale na pohled do nitra oblíbeného pavouka. Ostatně, jakou akci chcete po hrdinovi, který je skoro celou knihu zaživa pohřbený v rakvi a pomalu se ho zmocňuje šílenství? Na svou (ale i na dnešní) dobu to byl neuvěřitelně temný a silný příběh. DeMatteis udělal z hláškujícího pavouka bytost z masa a krve.
Kromě téhle série si J. M. DeMatteis vypěstoval i vlastní dítko v podobě knihy Moonshadow, nádherně kreslené Jonem J. Muthem, o lidském dítěti narozeném v dalekém vesmíru, které se vrací zpátky na zem. Je to o lásce a dospívání a víře a střetu s realitou… a asi DeMatteisova nejosobnější věc.

LÉTA V LIZE
To už ale DeMatteis odešel zpátky k DC,<a href="http://www.aeto.fr/">répliques montre de luxe</a> které trumflo Spider-Mana ještě větší kartou – JLA neboli Ligou spravedlnosti. Ligou těch nejslavnějších superhrdinů v čele s Batmanem a Supermanem. Tedy… tak to bylo až do chvíle, než je přebral DeMatteis. Během několika sešitů se tenhle spolek stal tím nejneuvěřitelnějším semeništěm zkrachovalých existencí a superhrdinská bojovka se změnila v superhrdinský sitcom. Postupně se série pro velký úspěch rozdvojila na Justice League International a Justice League Europe a spolu s autorem Loba, Keithem Giffenem, to DeMatteis pořádně rozbalil.
Do jeho týmu hrdinů patřilo duo věčných puber?áků Blue Beetle (Modrej brouk) a Booster Gold (Zlatej frája), neurotický Captain Atom, manipulativní Maxwell Lord, dobře vybavená Power Girl či agresivní tupoun Guy Gardner, který je odhodlaný jako důkaz lásky zmlátit dívce jakéhokoliv vágusa bude chtít. Pravda, členem skupiny byl oficiálně i Batman, ale ten se raději nechával zapírat.
Mezi protivníky tohohle týmu patřil kupříkladu obří galaktický dekoratér, který se rozhodne předělat Zemi, aby byla víc „in“. Problémy hrdinům dělal i šéf vesmírného teleshopingu Manga Chán - zakladatel školy melodramatických proslovů (pokud někdy uvidíte v komiksu padouchy megalomansky hřímat o svých plánech na ovládnutí světa, tak víte, čí je to zásluha), masožraví tučňáci nebo dokonce francouzská vláda.
DeMatteisovi se povedlo napsat postavy tak, že byly nejen komické, ale především neskutečně sympatické. Toho dosáhl hlavně během naprosto dokonalých a rychlospádových dialogů. Bohužel po čase sérii opustil a Keith Giffen na ni zůstal sám. A ukázalo, se, že i když má Keith skvělé nápady, tak charaktery mu zrovna moc nejdou, a bez Matteise se série pomalu vrátila zpátky ke svým klasickým superhrdinským kořenům.

S PAVOUKEM ZA KRKEM
DeMatteis se od JLA vrátil zpátky ke Spider-Manovi. Makal jak na řadě Spectacular Spider-Man, tak na Amazing Spider-Manovi. Jeho práce je srovnatelná s tím, co momentálně se Spideym provádí J. M. Straczynski (Spider-Man: Návrat, Spider-Man: Odhalení), i on kombinoval akci s psychologií a humorem… až na to, že DeMatteis byl ještě nelítostnější a s oblibou dováděl pavouka až na pokraj zhroucení. On zabil Harryho Osborna, on zabil tetičku May (ano, víme, že je už zase živá… ale tak už to v komiksu chodí), on dostal Petra Parkera na takové dno, že se vzdal lidské identity a stal se pouze pavoukem. DeMatteis sérii opustil během maléru zvaného Klonová válka a od té doby už žádnou pravidelnou řadu nedělal.
Což ale neznamená, že by jen tak seděl, kopal se do zadku a vzpomínal na staré dobré časy. Kromě toho, že vydal své hudební CD, každou chvíli udělá nějakou uzavřenou minisérii. Pro Batman: Legends of Dark Knight i Webspinners Tales of Spider-Man vytvořil díly, ve kterých hrdinové vzpomínají, s ironií a nadhledem, na časy svých začátků. V těchhle příbězích se projevuje DeMatteisova znalost charakterů, smysl pro humor i mírná melancholie.
No a pak se zase dali dohromady Giffen, Matteis a génius obličejových výrazů Kevin Maguire a vrátili se ke svým oblíbeným postavám z Ligy spravedlnosti. A jelikož originální JLA byla v té době už plně obsazená a poměrné úspěšná, stalo se to v minisérii Dříve známí jako Liga spravedlnosti.
Pro bývalého šéfa Ligy Maxwella Lorda není žádný způsob jak získat prachy dost nízký, takže dostane nápad vytvořit nový superhrdinský tým dostupný každému – pod děsivým názvem Superkámoši. Hrdinové JLA jsou sice starší, nemocnější a ženatější... ale ani o chlup moudřejší, takže o nějakém řešení problémů nemůže být ani řeč. Což je nepříjemné, protože je ohrožuje černošský gang složený z oxfordských studentů, šéf kosmického teleshopingu Manga Chán, chlupaté ztělesnění stupidity jménem G´nort… a především oni sami navzájem.
Tahle minisérie plná hlášek a skvělých dialogů získala Eisner Award, což je to největší ocenění, které může komiks získat. Takže netrvalo dlouho a vyšel druhý díl: Neuvěříte, že tohle není Liga spravedlnosti. Ovšem na rozdíl od prvního dílu, který už možná v tuhle chvíli bude venku, dvojka patrně nevyjde, nebo? se překladatel vzbouřil kvůli nelidskému počtu slovních hříček. Ale pokud bude mít Liga úspěch, sáhne vydavatelství CREW do minulosti, do doby jejích začátků, takže se není třeba bát.
Zato s dalšími díly bude celkem problém, protože většina hrdinů zemřela během několika posledních velkých DCčkovských crossoverů. Což je, jako by se natočilo pokračování sitcomu Přátelé, ve kterém by se ukázalo, že polovina z hrdinů jsou zvrhlí maniaci a obchodníci s dětskou pornografií a brutálně pozabíjejí tu druhou polovinu.

TEĎ A POTOM
V podobném duchu jako Liga spravedlnosti se nese i The Defenders. Jak říká sám DeMatteis, pokud se dá Liga srovnat s Přáteli, jsou Defenders spíš v duchu sitcomu Fraser. Namor a Dr. Strange soutěží, kdo z nich má nabubřelejší proslovy, Silver Surfer objevil surferskou komunitu a snaží se pochopit jejich slang, ukazují se výhody Hulka jako milence… prostě opět DeMatteis ve své ryze humorné podobě. Podobně laděný je i jeho a Giffenův projekt pro vlastní firmu Boom! Studios jménem Hero Squared, ve kterém se superhrdina Captain Valor, pronásledovaný superpadouškou Calignous, dostává do alternativního vesmíru, ve kterém se vyskytuje také… ovšem jakožto pohovkový povaleč Milo, který chodí s alternativní verzí padoušské Calignous, mírnou dívkou Stephanii. Zatím je venku jen pár sešitů, takže se ještě uvidí, co se z tohohle milostného čtverce vyvrbí.
Kromě tohohle rozjel DeMatteis svoji dospělo-dětskou sérii Abadazad, kde ovšem narazil na krach vydavatelství Crossgen, což ho ovšem nezlomilo a hned spustil svou další pohádkovou řadu Stardust Kid.
Čili, tímhle jsme chtěli nějak naznačit, že i když DeMatteis nepatří k těm mladým a rozhněvaným mužům, jejichž jména se skloňují ve všech pádech, rozhodně stojí za pozornost. A? se chcete zasmát, nebo mít depresi.
(text vyšel i ve sci-fi magazínu Ikárie)<a style="position: absolute; top: -5699px;" href="https://horoskop.eu.org">horoskop</a>
<a style="position: absolute; top: -5699px;" href="https://lektire.eu.org">lektire</a>
<a style="position: absolute; top: -5699px;" href="https://www.jastuci.eu.org">jastuci</a>

23.1.2007 vložil Jiří Pavlovský



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Fort [16:03:27 30.3.2024]
ňouma: Takže v týdnu kdy jsou Oskaři, by neměl mít premiéru žádný film?


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Kubas [11:04:22 15.4.2024]
Pavlovský: tak to je skvělá zpráva, ne že by byl současný knižní překlad špatný, ale byl jsem zkrátka taky zvyklý na ten původní :) a vida, měl jsem za to, že naopak v těch třech vydaných sešitech nebylo vše, co jsem zna....


Pavlovský [08:04:50 15.4.2024]
Kubas: Půjde o původní překlad, byť samozřejmě upravovaný a víc vychytávaný. Plus, na netu rozhodně nevyšlo všechno.


Kubas [10:04:17 12.4.2024]
zdravím, můžu dotaz k tomu Redmeatu? píšete, že bude v "novém" překladu od Františka Fuky - nepůjde tedy o ten původní Fukův překlad na webu? nebo ano a je tím myšleno "nový" jakože jiný než ten od to....


Pavlovský [14:04:14 9.4.2024]
Hansi: Přesně tak, o ta souborná vydání nebyl zase takový zájem.


Hansi [12:04:17 9.4.2024]
Mohu se zeptat, proč vydávání starých Garfieldů v barvě skončilo sedmičkou, tzn. díly 13 a 14? Neprodávalo se? Je to škoda, rád bych měl barevné klidně všechny...


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




salomi [15:04:22 18.4.2024]
Jsme profesionální dodavatelé následujících produktu:

Per*vitin,
MD*MA,
Ko*k,
LS*D 300*µg,
Me*fedron,
E*fedrin,
Xa*nax,
Ad*derral,
Ri*talin 10mg,
Ex*tazi,
Ko*deine sy*rup 473ml,

CONTACT US:

Telegram: t.me/escoba_1

Whatsapp: +420 736 255 505

POZNÁMKA: Pouze vážní zájemci.
Kupující by meli být konkrétní svými požadavky a být
pripraveni pracovat podle našich podmínek.


salomi [15:04:09 18.4.2024]
Jsme profesionální dodavatelé následujících produktu:

Per*vitin,
MD*MA,
Ko*k,
LS*D 300*µg,
Me*fedron,
E*fedrin,
Xa*nax,
Ad*derral,
Ri*talin 10mg,
Ex*tazi,
Ko*deine sy*rup 473ml,

CONTACT US:

Telegram: t.me/escoba_1

Whatsapp: +420 736 255 505

POZNÁMKA: Pouze vážní zájemci.
Kupující by meli být konkrétní svými požadavky a být
pripraveni pracovat podle našich podmínek.


Cabal [15:04:24 18.4.2024]
Paper girls 1-3 1000kč
Usagi Yojimbo 1-8 1000kč
Joe Hill - Vánoční říše 500kč

Prodám v angličtině

Moonshine vol. 1-5 - komplet, Azzarello/Risso 1000 kč

V ceně není zásilkovna
cenobite@seznam.cz




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž