crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Zcela osobní a aktuální scenáristický žebříček IV.

obrázek k zajímavosti A tady je finále mého scenáristického žebříčku a první dvě místa. Je mezi nimi opravdu jen minimální rozdíl, ale někoho jsem musel dát na špici, takže jsem nakonec první místo udělil hlavně za zásluhy.

2.
Brian K. Vaughan
Největší (aspoň pro mě) objev poslední doby, komiksová verze Josse Whedona. Skvělá charakterizace postav, dobré dialogy, brutální zacházení s hrdiny – Vaughan je chlápek, který dokáže vymáčknout skvělý komiks i ze zdánlivě banálních příběhů. Ať už je to superhrdina, který se stane starostou New Yorku (Ex Machine), nebo poslední žijící chlap na zemi plné žen (Y: The Last Man), skupina dětí, které utíkají před svými superpadoušskými rodiči (Runaways), či lvi procházející rozbombardovaným městěm (Pride of Baghdad), všechno je to skvělé. A i když je za veškerými jeho sériemi snaha vyjádřit svůj politický či jiný názor, tak na rozdíl od současného Ennise nementoruje a netlačí vám klíny do hlavy.
Momentálně je jeho jednička Y: The Last Man, což je překvapivě pohodový postkatastrofický příběh, ke kterému ho vedly dvě věci. Jednak dětské sny, ve kterých si představoval, že by byl poslední chlap na zemi, takže ženským by nezbývalo nic jiného, než s ním chodit… a za druhé události po jedenáctém září, které mu předvedly, že lidi i po té největší katastrofě dokáží najít nadhled a humor. A taky jeho přesvědčení, že se svět nestane ani o trochu lepším a pacifističtějším, když ho ovládnou ženské.
To, že je Vaughan úspěšný, dokazuje i to, že ho přetáhli do seriálu Lost, kde nastoupil na konci třetí sezóny - ale to, že se série v té chvíli začala radikálně zlepšovat, nebude asi jen jeho zásluha. Jinak se uvažuje i o filmových verzích jeho komiksů Y: The Last Man či Ex Machina. Zatím si ale Vaughan užívá svou popularitu a plánuje si narůst mohutný plnovous, aby ho lidi srovnávali s Alanem Moorem.

1.
Joss Whedon
Ano, jak se dalo předpokládat. Co taky jiného čekáte od člověka, který nosí tričko s nápisem „Joss Whedon is my master now“? Ale první místo u mě Whedon nemá za komiksovou Buffy, která se zatím nějak divně rozjíždí – jakoby se Whedon, po dlouhém půstu, snažil toho do každého dílu nacpat co nejvíc, takže je skoro na každé stránce nějaký zásadní zvrat… a minimum času na jeho prožití. Ne, první místo si zasluhuje hlavně za velmi nepravidelné Astonishing X-Meny. Je to perfektní scenáristická práce. Většina lidí, kteří se do komiksu přesunou z televize a filmu, mají ve zvyku se moc rozkecávat, zahlcovat stránku dialogy… Whedon se tohohle dokázal vyvarovat. Je stručný, ale přesto dokáže popsat situaci, vystihnout emoce a navíc přihodit hlášky. A navíc má i zajímavé příběhy a dobrou práci s postavami. Jsou tu monumentální scény (ještě navíc v dokonalé kresbě Johna Cassadaye) a skvělé nápady – Kitty Pride při souloži propadlá postelí, Wolverine a Colossus oživují svůj Fast Ball Special, profesor Xavier řešící problém pomocí obřího náklaďáku, Wolverine vyděšeně zírající na to, co mu to vyjelo z ruky… ale i postavy. Cyclops po dlouhé době vypadá cool a po Morrisonovi konečně někdo dobře napsal sympaticky mrchózní White Queen.
Vaughan a Whedon si nějak padli do oka, takže dost spolupracují a dokonce si vyměňují postavy. Vaughan je jeden z lidí, kteří budou psát Whedonovu Buffy a naopak Whedon převzal po Vaughanovi jeho Runaways (dětský tým, jehož bojovým heslem je „Snažte se neumřít“). Už v prvním díle byla celkem roztomilá scéna, ve které se parta dětí schází s Kingpinem a nejmladší členka týmu Molly (vymyslela si superhdinskou přezdívku Mocná Princezna, kterou ovšem ostatní odmítají používat) se ho zastává, že nemůže za to, že je tlustej, že je určitě nemocnej. Runaways je taky jeden z mála týmů, kteří se nezapojili do Civil War, protože jí považují za další z blbostí, které dělaj dospělí. Ne, že by neměli pravdu.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

13.7.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 7



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Blue Lock 1 (TV Blesk)
Afterpunk (iDnes)
Afterpunk (Česká televize)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž