crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Runaways

obrázek k zajímavosti Snažte se neumřít!

Marvelu teď hlavní týmovky docela šlapou. Nejslabší věci píše paradoxně Bendis, který už nedělá jen na scénářích, ale stal se pravou rukou šéfredaktora a výrazně ovlivňuje události v marvelovském vesmíru. Což se dá očekávat od člověka, který píše obě řady s Avengery (New i Mighty). Pak je tu samozřejmě Joss Whedon a jeho Astonishing X-Men. Mutantům se právě rozjíždí pět minut slávy v crossoveru Endangered Species. Ten prochází všemi řadami a vrací se k jiné události, která připravila o schopnosti asi 90% mutantské populace, včetně Magneta nebo Icemana. A v neposlední řadě jsou tu ještě dvě série řídící se heslem „Mládí vpřed“. Young Avengers vyhlížejí druhou sezónu, a Runaways nedávno přesídlili z bláta do louže. Bláto je v tomhle případě ze švýcarské čokolady, a louži vyextrahovaly voňavkové závody Versace.

Runaways jsou takovou příjemně vymalovanou kavárnou uprostřed rozbombardovaného Iráku. U Marvelu probíhá občanská válka, Hulk drtí superhrdinské parťáky, mutanti čelí vyhubení, ale jedinou starostí tohohle nezletilého týmu je jídlo a spánek. Žádné nesmysly pocházející z hlav dospělých je nezajímají. Dospělým se totiž nedá věřit. A teď nemluvíme jen o návštěvě doktora, kdy vám maminka říká, že s tou deseticentimetrovou jehlou v zádech vám vlastně bude docela fajn. Dospělí jsou daleko horší a ti vůbec nejhorší jsou právě rodiče šesti ústředních hrdinů. Připravují konec světa. Za tímhle účelem založili zločineckou organizaci Pride, která se každoročně schází po sklepech rodinných sídel, zatímco potomci padouchů mají pomocí Scrabblu odvrátit svou smrt unuděním. Všechny děti se totiž zrovna nemusí, a ještě k tomu mají na krku otravnou Molly, která je ve věku, kdy potřebuje rozebírat své první ženské dny. Všechny jejich problémy se znásobí, když se stanou svědky obětování. Vidět rodiče, jak vraždí nevinnou dívku, to by se asi stávat nemělo. Rozhodně ne v pubertě. Ještě před útěkem se děti seznámí se svým původem a vypůjčí si hračky, které měly dostat v osmnácti.

Hlavou týmu se stává nejstarší Alex Wilder, syn manipulátorů a extra dobrých zlodějů. Druhým klukem ve skupině je Chase Stein. Jeho rodiče jsou geniální vynálezci, ale on sám je celkem pako. A pak už tu jsou jen samé holky - dcera čarodějů Nico Minoru má magické schopnosti díky holi, která vyjíždí z jejího těla (každé kouzlo může použít jen jednou). Karolina Deanová podivně září a nevypadá to, že by se narodila na Zemi. Gertruda Yorksová zdědila něco jako dinosaura od svých rodičů, kteří rádi cestují časem. Mimoto její zjev docela sedí ke jménu. A Molly Hayesová je mutant se supersílou, bohužel se taky superrychle unaví a usíná. Uprchlíci se rozhodnou vyřídit si to s rodiči zato, že jim celý život lhali, a zařeknou se, že nikdy nebudou věřit dospělým. Ani kdyby to byl Kapitán Amerika. Jenže mezi sebou mají zrádce…

O Runaways toho spoustu vypovídá obálka s kamionem a káčátky. Je hravá, má nápad, soustředí se na postavu a klade obrovský důraz na kontrast. Co z ní nejde poznat, je Vaughanova obvyklá práce s klišé všeho druhu. Postavy nemají žádné superhrdinské přezdívky ani kostýmy, tým nemá žádné jméno. Jejich tajným sídlem je každé místo, co se namane (později přesídlí pod muzeum historie), a jako dopravní prostředek jim neslouží nablýskaná stíhačka, ale docela legrační skákající žába. V některých epizodách naopak Vaughan těží z nadužívání klišé, takže zvrat vyhlížející jako náběh ke klasickému cliffhangeru přebije na další straně něco překvapivějšího a chytřejšího.

Vaughan je často přirovnáván k Whedonovi, zejména díky dialogům a práci s postavami. Každý z členů má výraznou osobnost, styl řeči, a především svůj vývoj. Ve čtyřiadvacátém čísle - posledním od Vaughana - už sledujeme jinou partu než v první knize. I proto, že dva zakládající členové zemřou a jeden se přizná k homosexuální orientaci. Taky nečekejte přehršel soubojů od týmu, jehož hesla zní „Snažte se neumřít!“ a „Utíkejte pryč!“. Runaways jsou oproti jiným týmovkám „jen“ komorní výpovědí o dospívání. Jsou o dialozích, postavách, vztazích, překvapení, humoru, pop kulturních odkazech (například jeden díl se jmenuje stejně jako díl Lostu), ale v žádném případě nejsou o třeskuté akci. Hrdinové se především snaží vyjít jeden s druhým a kvantum posměšných přezdívek by jim záviděl i ztracený Sawyer. Také Vaughan ovšem dokáže postavy recyklovat, Ali z oceňované grafické novely Pride of Baghdad je Molly ve lví kůži.

Vaughanův scénář doprovází až dětsky rozjařená kresba, která nezapře vliv Asie. Je to jen další z kontrastů, protože k Runaways by skvěle sedla i dospělejší linka. Nicméně Adrian Alphona disponuje solidním arzenálem působivých panelů.

Před pár měsíci dosedl na post scénáristy Joss Whedon… a z nějakého důvodu to není ono. Jasně, bavíme se o Whedonovi, je to stále skvělé čtení, ale postrádám šmrnc a jednoduchost, s jakou dokáže vyprávět Vaughan. Což je docela překvapivé, protože se Whedon prohlašuje za fanouška a miluje tuhle sérii. Jsem na tom stejně, Jossi, tak koukej v těch zbývajících 4 sešitech něco předvést, nebo si natrhnu výtisk prvních Astonishing X-Menů.

P.S.: Obálky smrdí mangou i z fotky, co? Taky je maluje Tchajwanka Jo Chen.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

22.7.2007 vložil Lukáš Růžička    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Fort [16:03:27 30.3.2024]
ňouma: Takže v týdnu kdy jsou Oskaři, by neměl mít premiéru žádný film?


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Kubas [11:04:22 15.4.2024]
Pavlovský: tak to je skvělá zpráva, ne že by byl současný knižní překlad špatný, ale byl jsem zkrátka taky zvyklý na ten původní :) a vida, měl jsem za to, že naopak v těch třech vydaných sešitech nebylo vše, co jsem zna....


Pavlovský [08:04:50 15.4.2024]
Kubas: Půjde o původní překlad, byť samozřejmě upravovaný a víc vychytávaný. Plus, na netu rozhodně nevyšlo všechno.


Kubas [10:04:17 12.4.2024]
zdravím, můžu dotaz k tomu Redmeatu? píšete, že bude v "novém" překladu od Františka Fuky - nepůjde tedy o ten původní Fukův překlad na webu? nebo ano a je tím myšleno "nový" jakože jiný než ten od to....


Pavlovský [14:04:14 9.4.2024]
Hansi: Přesně tak, o ta souborná vydání nebyl zase takový zájem.


Hansi [12:04:17 9.4.2024]
Mohu se zeptat, proč vydávání starých Garfieldů v barvě skončilo sedmičkou, tzn. díly 13 a 14? Neprodávalo se? Je to škoda, rád bych měl barevné klidně všechny...


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Aksimus [01:04:49 17.4.2024]
Ahoj, sháním komiksy v češtině:
*Zaklínač;
*Witchblade 4-5;
*Sunstone
*Tomb Rider 2-3


Zavrk [15:04:37 15.4.2024]
Zdravím,

Další knihy na prodej :)

-Neonomicon (Limitovaná Edice) Argo
-Dracula (Limitovaná edice) Argo

Drobné poškození vrchu hřbetu při přepravě z knihkupectví. Cenu nabídněte

E-mail: zavrk@volny.cz


Dinik [23:04:26 14.4.2024]
Dinik14.4.2024Prodám
Prodám:
Velvet - 500
Incal brož - 350
Království tvé- 500
Kameňák - 300
Asgard (1.vydání) - 399
Zarov- 250
Hvězda pouště- 350
Wild west - 300
Dinik@centrum.cz




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž