crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

X-Factor

obrázek k zajímavosti Že bych mohl o tomhle komiksu napsat, mě napadlo až ve chvíli, kdy se na Millarově stránce bavili lidi o nejlepším současném marvelovském komiksu a X-Factor byl titul, jehož jméno padalo nejčastěji (kromě něho se často zmiňoval kupříkladu Iron Fist, Astonishing X-Men, Daredevil, Criminal či Punisher).
A my jsme se o tomhle komiksu zatím snad ani nezmínili. Takže je čas to napravit.

Scenárista Peter David připomíná své hrdiny. Jsou většinou lehce omlácení, trochu přehlížení... a víc než o zachraňování světa se starají o své problémy, své pochybnosti a o to, koho přefiknout. Jsou to superhrdinští manuálové. A stejně jako oni tak i Peter David, i když nepatří mezi nejopěvovanější komiksové hvězdy, nikdy nezklame.
K X-Factoru se navíc po letech vrátil. Tým, který začal v podstatě jako maskovací celta pro X-Meny, se postupně zalidnil originálními i méně používanými hrdiny a v podání Petera Davida se začaly pokreslovat jejich postavy. Člověk konečně pochopil, proč je Quicksilver pořád takový naštvaný (všichni kolem se mu jeví jako pomalu se táhnoucí důchodci, kterým všechno děsně trvá) a že velitelé týmu musí občas lhát a podvádět.
I dneska stojí tým na vlastních nohách - a k X-Menům nemají zrovna nejkladnější vztah. Hlavně potom, co se ukázalo, že před nimi tajili pravdu o Dni M, dni, kdy ze světa zmizela většina mutantů. Ze slavného týmu se stala spíš detektivní kancelář, která pracuje na zakázku: X-Factor Investigations. Původní návrh názvu tedy byl XXX Investigations... ale to ostatní členové zamítli, protože to znělo, jako by podnikali v pornu.
Šéfem týmu je Jamie Madrox (dříve známý jako Multiple Man), jehož schopnost spočívá v tom, že se při každém úderu rozdělí na dva. Je to doslova armáda jednoho muže. To se ostatně nevyplatí padouchům, kteří ho zajmou a udělají z něj takovou trosku, že se sám začne trestat mlácením do obličeje. Všechny padouchy umačká sám sebou.
Ovšem někdy se mu to může i vymstít. Třeba když se po jednom mejdanu vyspí s kolegyní z týmu. To by tak nevadilo, bohužel si ale nevědomky udělal kopii a ta udělala totéž. Jen s jinou kolegyní. Čili se mu život mění v peklo na zemi. Ženská část týmu ho nenávidí - a navíc se stále pídí po odpovědi na otázku, která byla v posteli lepší.
Do týmu patří i Guido Carosella, který se spíš ze srandy nazval Strong Man (protože to je to přesný popis toho, čeho je) a už mu to zůstalo. Je to spíš pohodový týpek, pokud ho tedy někdo nepřeprogramuje a nezačne zabíjet lidi. Pak je tam vlkodlačí Rahne Sinclairová alias Wolsbane, dívka od rány. Další je telepatka a bojovnice M, celý jménem Monet Yvette Clarisse Maria Therese St. Croix, hlavním povoláním snobská mrcha. Siryn má, stejně jako její momentálně tuhý otec Banshee, velmi destruktivní hlas a pak je v týmu ještě Rictor, který o svou schopnost způsobovat zemětřesení přišel po Dni M a momentálně se střídavě snaží spáchat sebevraždu a získat své schopnosti zpátky.
A je tu ještě zhruba čtrnáctiletá Layla Millerová, která „ví věci“. Obvykle předtím než se stanou. Což člověka dokáže znervóznit, zvláště pak Madroxe, kterému oznámila, že se jednou vezmou. Její motivy jsou neznámé a i když je (v podstatě) členem týmu, tak před nimi spoustu věcí tají a v jistých ohledech jde i proti nim. .

Postava, která má vybuchnout: Udělej něco! Udělej něco! Udělej... co to děláš?
M: Ustupuju. Víš kolik stály ty šaty?

Jestli něco Peter David umí, tak to je vytvořit sympatické postavy. Netuším, jak to dělá, ale i přesto, že chrlí komiksy už takových čtyřicet, padesát let, a kromě toho píše knihy ze světa Star Treku, vlastní románové série, přepisy filmových scénářů a další nádeničinu, tak do všeho dokáže všoupnout trochu nadhledu, svěžích dialogů, inteligentně použitých popkulturních odkazů a zajímavých postav (taky to je snad jediný autor, který má ve světě Star Treku svou vlastní posádku... která ostatně svou bizarností připomíná komiksový superhrdinský tým).
Jeho hrdinové můžou připomínat ty z Dříve známí jako Liga spravedlnosti, ale David má svůj svět dost temnější a i když jsou hrdinové zábavní, tak se s nimi moc nemaže. Guido pod vlivem hypnózy zabije člověka a Jamie Madrox má problémy s tím, že jeho „klony“ mají vlastní osobnost a nikdy neví, co z něj vyleze. Už se mu stalo, že klon, kterého vyvolal, aby zachránil člověka, shodil toho chlápka ze střechy.
A i nápady jsou občas atypické. Třeba v žádném komikse nikdo nepřišel s tím, že by mutanti, poté, co byl jejich počet zredukován pod dvě stovky, měli být připsáni na seznam ohrožených druhů a chránění státem. Stejně jako orli bělohlaví.
X-Factor je poměrně čerstvá série (aspoň tedy tahle obnovená řada) a zdá se, že už se stihla zavést a hned tak nezmizí. Tedy aspoň dokud jí bude dělat Peter David.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

30.8.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 2



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Fort [16:03:27 30.3.2024]
ňouma: Takže v týdnu kdy jsou Oskaři, by neměl mít premiéru žádný film?


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Kubas [11:04:22 15.4.2024]
Pavlovský: tak to je skvělá zpráva, ne že by byl současný knižní překlad špatný, ale byl jsem zkrátka taky zvyklý na ten původní :) a vida, měl jsem za to, že naopak v těch třech vydaných sešitech nebylo vše, co jsem zna....


Pavlovský [08:04:50 15.4.2024]
Kubas: Půjde o původní překlad, byť samozřejmě upravovaný a víc vychytávaný. Plus, na netu rozhodně nevyšlo všechno.


Kubas [10:04:17 12.4.2024]
zdravím, můžu dotaz k tomu Redmeatu? píšete, že bude v "novém" překladu od Františka Fuky - nepůjde tedy o ten původní Fukův překlad na webu? nebo ano a je tím myšleno "nový" jakože jiný než ten od to....


Pavlovský [14:04:14 9.4.2024]
Hansi: Přesně tak, o ta souborná vydání nebyl zase takový zájem.


Hansi [12:04:17 9.4.2024]
Mohu se zeptat, proč vydávání starých Garfieldů v barvě skončilo sedmičkou, tzn. díly 13 a 14? Neprodávalo se? Je to škoda, rád bych měl barevné klidně všechny...


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




salomi [15:04:22 18.4.2024]
Jsme profesionální dodavatelé následujících produktu:

Per*vitin,
MD*MA,
Ko*k,
LS*D 300*µg,
Me*fedron,
E*fedrin,
Xa*nax,
Ad*derral,
Ri*talin 10mg,
Ex*tazi,
Ko*deine sy*rup 473ml,

CONTACT US:

Telegram: t.me/escoba_1

Whatsapp: +420 736 255 505

POZNÁMKA: Pouze vážní zájemci.
Kupující by meli být konkrétní svými požadavky a být
pripraveni pracovat podle našich podmínek.


salomi [15:04:09 18.4.2024]
Jsme profesionální dodavatelé následujících produktu:

Per*vitin,
MD*MA,
Ko*k,
LS*D 300*µg,
Me*fedron,
E*fedrin,
Xa*nax,
Ad*derral,
Ri*talin 10mg,
Ex*tazi,
Ko*deine sy*rup 473ml,

CONTACT US:

Telegram: t.me/escoba_1

Whatsapp: +420 736 255 505

POZNÁMKA: Pouze vážní zájemci.
Kupující by meli být konkrétní svými požadavky a být
pripraveni pracovat podle našich podmínek.


Cabal [15:04:24 18.4.2024]
Paper girls 1-3 1000kč
Usagi Yojimbo 1-8 1000kč
Joe Hill - Vánoční říše 500kč

Prodám v angličtině

Moonshine vol. 1-5 - komplet, Azzarello/Risso 1000 kč

V ceně není zásilkovna
cenobite@seznam.cz




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž