crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Umbrella Academy

obrázek k zajímavosti Nazdar, emo děcka! Víte, že se frontman kapely My Chemical Romance vetřel do komiksů? Nakladatelství Dark Horse mu nedávno vydalo první sešit z šestidílné minisérie Umbrella Academy. Rozhodně si mezi brečením a podřezáváním žil najděte chvilku volného času, protože Wayova prvotina stojí za to.

Obsahu se tentokrát budeme věnovat podrobněji, než je obvyklé. Důvod je prostý – tenhle příběh je zatraceně zajímavý a dokáže nalákat výživněji než desítky přídomků super.

Příběh začíná v momentě, kdy se z nějakého důvodu narodilo 43 dětí. Matky nebyly těhotné, mnohdy neměly ani partnery, ale ta děcka z nich prostě jen tak vypadla. Mnohá umřela, byla odložena k adopci nebo odhozena. Sedm z nich našel a vychoval Sir Reginald Hargreeves aka The Monocle, uznávaný vědec, bohatý podnikatel, olympijský vítěz v šermu, držitel Nobelovy cenu za pokrok v oblasti šimpanzí inteligence. Mimozemšťan. Když se ho novináři zeptali, proč děti adoptoval, odpověděl: „Abych zachránil svět.“ A svět se zeptal před čím.

O deset let později už děti při první misi zachránily Paříž před Eiffelovou věží. Ta byla ve skutečnosti vesmírnou lodí, a její konstruktér plánoval postavit ještě dalších devatenáct. V akci se blíže seznamujeme se schopnostmi netradičních hrdinů. 00.01 je rozený vůdce, který uspěje ve všem, na co sáhne, především v oblasti letectví a střelných zbraní. 00.02 dokáže zadržet dech na neomezenou dobu a precizně zachází s nožem. Monocle ho označil za drzého spratka. 00.03 je jedna ze dvou holek, lži mění ve skutečnost. Když lidem poví, že slyšela, že v Louvru rozdávají obrazy, lidé se tam nejen poženou, ale taky si domů přinesou nějaká plátna. 00.04 je trošku emo. Jediný černovlasý, komunikuje s mrtvými a umí levitovat. 00.05 cestuje v čase. 00.06 má pod kůží příšery z jiných dimenzí, což se projeve jednoduše – lezou z něj chapadla. A konečně 00.07. Druhá holka a černá ovce rodiny, protože se u ní neprojevily žádné schopnosti. Docela odstrkovaná.

Po dvaceti letech jsou „sourozenci“ rozdělení. 00.05 se ztratil neznámo kam, 00.06 zemřel, 00.07 stále neprojevila žádné schopnosti, zato napsala nelichotivou knihu o své rodině, 00.01 má stanici na Měsíci, a následkem těžkých zranění má hlavu přidělanou k něčemu, co připomíná gorilí tělo. Sedmička se musí opět spojit. Profesor Hargreeves zemřel (nebo byl zavražděn) a Zemi hrozí velké nebezpečí, o čemž hrdiny informuje mluvící šimpanz Dr. Pogo…

Umbrella Academy překypuje nápady a je zábavně divná. Dala by se lehce odstřelit jako snůška samoúčelných bizarností… kdyby Gerard Way už během prvního sešitu neoživil jeden z nejkomplexnějších a nejprokreslenějších světů, jaký za poslední dobu vznikl. Na 22 stranách je podáno takové kvantum informací a stane se toho tolik, že by to Amazing Spider-Manovi vystačilo na patnáct roztahaných čísel.

Atmosférou se Umbrella Academy pohybuje někde mezi Hellboyem, Ligou výjimečných a naivním vyprávěním o superhrdinech. Ačkoli jsou nápady opravdu hodně odvážné a přepálené, naschvál Umbrellu nepřirovnávám k dílům Davida Lynche. Na rozdíl od nich tady všechno dává smysl, a dřív nebo později do sebe detaily zaklapnou lépe než kostky Chevy. Psaní hudebních textů vyčistilo Gerardův scénář od nadbytečných slov, je tak akorát ukecaný, aby nenudil, nadhodil zajímavá témata a nechal prostor pro tajemství… Možná je to i proto, že se mohl vykecat na poslední straně, která je vytržená z fiktivní dobové encyklopedie. K nalezení je tam například informace, že si Gustav Eiffel chirurgicky odstranil hlavu a namontoval ji k robotické konstrukci. Právě takovéhle drobnosti jsou pro samotné vyprávění nepotřebné, jenže dokonale prohlubují povědomí o světě zasazeném do pošahané, alternativní minulosti.

Hellboye připomíná kresba. Ani ne tak stylem, spíš coloringem hellboyovského Davea Stewarta. Hranatý Gabriel Bá se nedá označit za čistého epigona Mignoly (v tom případě by byl jedním ze schopnějších), protože z jeho jednoduché linky občas mrkne také Eduardo Risso (100 kulek). Důležité je, že dokáže držet krok s bláznivým scénářem, jemuž vtiskl přitažlivý a lehce identifikovatelný look.

Ať už je váš vztah k muzice Gerarda Waye jakýkoli (tenhle článek rozhodně nepsal fanoušek), odhoďte předsudky za prvním rohem, na který cestou do komiksového krámu narazíte. Potom už nezbývá příliš důvodů, proč Wayův vstup do nového průmyslu ignorovat. Může být idolem tisíců emo školaček, ale v hlavě to má, zdá se, srovnané. Vystudoval školu výtvarného umění, chvíli pracoval jako asistent u DCčka… Dokonce se skamarádil s Grantem Morrisonem a jeho ženou. Natolik, že mu Morrison dělá komiksového kmotra, radí mu, a vyzdobil svými superlativy obálky k Umbrella Academy. O ty se mimochodem stará „multiple-Eisner Award-winning“ James Jean, který na oplátku opatřil bukletem poslední album Wayovy skupiny.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

11.10.2007 vložil Lukáš Růžička    Komentáře: 17



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž