crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Exkurze do světa X-MENŮ

obrázek k zajímavosti Průřez (staro)novými řadami, které vychází z crossoveru Messiah Complex.

Messiah Complex byl po dlouhých letech pořádným mutantským crossoverem. Válčili v něm všechny X týmy, frakce mutantů i jejich nepřátelé. Aby se člověk orientoval, měl by trochu znát nejen X-Meny, ale taky všechny ty skupinky Purifiers (inkvizitoři pod vedením reverenda Williama Strykera), Acolytes (následovníci Magneta) nebo Marauders (partička od Sinistra, členem je třeba přeběhlík Gambit).

Od října 2007 do ledna 2008 si všichni dávali do tlamy a snažili se získat první mutantské dítě od tzv. Dne M, kdy Scarlett Witch vlezla historii do ánalu svým výrokem: „No. More. Mutants.“ Messiah Complex měl uzavřít události z minisérie House of M a rozlousknout osud vymírajících mutantů.

A i když tohle scénáristi úplně nesplnili, Messiah Complex bylo hodně zajímavé čtení. Všichni zúčastnění sledovali vlastní cíle, vráželi si kulky do zad, Sentinely zničily Institut Charlese Xaviera, týmy X-Men a New X-Men se rozpadly, Cyclops převzal vůdcovskou roli po Xavierovi… Pro podrobnější prostudování si vás dovolím odkázat do obchodu nebo na wikipedii.

S následky Messiah Complex se teď vyrovnává příběhová linie Divided We Stand. Prochází následujícími řadami, ale na rozdíl od MC nemusíte číst všechno.
tourwatchsea replica watches


CABLE
DWS od Cable #1, nahrazuje Cable & Deadpool
Skvadra: Cable, nemluvně, Bishop…
Scénář: Duane Swierczynski
Kresba: Ariel Olivetti

Nejen že nemusíte číst všechno, dokonce je přímo vhodnější něco nečíst. Třeba Cabla.

Už v průběhu Messiah Complexu si časem cestující Cable otevřel jesle, když se staral o první narozené mutantě od M-Day. V nastoupeném trendu pokračuje i čerstvý spin-off. Cable skočil ukrýt holčičku do roku 2043 a po krku mu jde další cestovatel Lucas Bishop. Dobrý scénárista by z dvou bijců vytřískal alespoň stylovou akci, přemýšlivý scénárista by si vychutnal hrátky s časem, komediálně naladěný scénárista by vsadil na chemii mezi nabouchaným svalovcem a roztomilým miminem. Jenže Duane Swierczynski není dobrý scénárista, stopy přemýšlení někdo pečlivě zahladil a vtip je tu skoro jeden.

Pokud chcete studijní materiál ke článku o komiksové dekompresi, první dvě čísla série Cable jsou ideální. Na více než čtyřiceti stranách se odvine děj na pět políček. Celé šlamastice nasazuje korunu iritující vizuální stránka kombinující klasickou kresbu s živým pozadím. Respektive CG pozadím, které se tváří hrozně živě a nenápadně. Asi jako kdyby se Petr Novotný schovával za šiškou Poličanu. Na každý držkopád Cabla spláchnete velice rychle, protože se tu nikdo příliš nevykecává.

Swierczynski se věnuje také literární tvorbě, ale po zkušenostech s Cablem bych jeho knihy nedoporučil ani Hermannu Göringovi. Odstavec zmaru ukončí zpráva, že od sedmnáctého čísla převezme Iron Fista z rukou Eda Brubakera a Matta Fractiona: „Od sedmnáctého čísla převezme Iron Fista z rukou Eda Brubakera a Matta Fractiona.“

UNCANNY X-MEN
DWS od Uncanny X-Men #495
Skvadra: Cyclops, Emma Frost, Wolverine, Colossus, Nightcrawler, Angel…
Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Mike Choi

Po dramatických událostech Messiah Complexu si bývalí členové X-Menů berou dovolenou. Wolverine a Nightcrawler doprovází Colossuse do rodného Ruska. Cyclops s Emmou Frost vyrazili na místo zvané Savage Land, jezdí na dinosaurech a loví přerostlé kance. A kolem San Francisca se děje něco divného. Město se propadlo do oparu 60.let, všude jezdí dodávky Volkswagen, vzduch prosycují omamné látky, Angel jde pařit s hippies, protože má fakt cool křídla…

Oddechový příběh by sám o sobě fungoval, je příjemně mimózní a atmosférou se blíží k bezstarostným, oldschoolovým dobrodružstvím. Ovšem v době, kdy mutanti zažívají své Impérium vrací úder, působí polonahý Cyclops mezi liánami jako pěst na oko.

Jubileum se blíží, Brubaker by měl prohledat všechny kapsy i rukávy, a vysolit na stůl pár trumfů. Snad mu pomůže spolupracant Matt Fraction, který se k Brubakerovi přidá počínaje pětistým číslem. Své scénáře prý pilovali rok. Zženštilou východní kresbu Mika Choie vystřídá Greg Land (Ultimate Fantastic Four), později tým doplní ještě manželé Terry a Rachel Dodsenovi (Terry kreslí, Rachel ho kromě obtahování i vybarvuje).

WOLVERINE
DWS od Wolverine #62
Skvadra: Wolverine, Mystique…
Scénář: Jason Aaron
Kresba: Ron Garney

„Toho, kdo vymyslel přísloví „Co tě nezabije, to tě posílí“ , nikdy nestřelili do obličeje dvouhlavňovou brokovnicí.“

Wolverine se nefláká. Odjel s Colossusem do Ruska, loví záporáky v X-Force, čelí Skrullům v New Avengers, pomáhá Spider-Manovi v nejnovějším příběhu z Brand New Day, stíhá pobíhat po Novém Zélandu v převleku za Hugha Jackmana a ještě se prosekává řadou Origins a bezpřídomkovou sólovkou. Oproti Wolverinovi je i Bendis totální ulejvák.

Rosomácká sólovka to poslední dobou neměla jednoduché. Během Civil War nepřišlo nic převratného, chladně přijatý příběh od Jepha Loeba nenastydl jen díky kresbě Simone Bianchiho a Guggenheimovy podprůměrné příspěvky pro změnu dorazil ochrnutý Howard Chaykin. V kupce hnoje zavoněla překvapivá, nekompromisní, krutá, drsná, zkrátka správně hutná jednorázovka od scénáristy Jasona Aarona (Scalped). Která vlastně vůbec nebyla o Wolverinovi, ale spíš hnípala do psychologie chlápka se zajímavým povoláním – pracuje na základně, kde drží Wolverina, celou osmihodinovou šichtu prosedí u těžkého kulometu a sype do kanadského tvrďáka tolik olova, kolik se do něj vejde.

Ve čtyřdílném příběhu Get Mystique Aaron dokazuje, že umí udržet permanentní napětí i na širší ploše. I majitelé nejtlustších dioptrických brýlí musí z názvu vyčíst, komu jde Logan po krku. Matka Rouge stačila během Messiah Complexu odkráglovat jednoho tradičního padoucha a hnusně zradit X-Meny. Wolverine ji nahání přes Afghánistán, Irán, Irák, kšeftuje s teroristy, vybuchuje v autě a ve flashbacích si společně s Mystique hrají na Bonnie a Clydea.

Aaron s Garneym nakopávají ultimátní dobrodružnou jízdu, kterou by si Loebové, Guggenheimové a další tucty tuctových autorů neměli číst. Pokud nechtějí propadnout hluboké depresi a prohnat své propisky hřebíkem. Spojení Aarona a Garneyho šlape jak nejlepší švýcarský strojek, předvádí obsahovou i formální čistotu, kde každý panel zapadá do složení stránky, každé slovíčko má správného souseda… Ve výsledku je opravdu radost nechat se bavit dvojicí autorů, kteří přesně vědí, co a proč chtějí dělat. Božsky odvedenou práci rámují stylové momenty (prsty, vybuchující Wolverine…) a hračičkovské propojování časových linií, kdy poslední věta flashbacku přejde v první větu současného dialogu.

Konečně někdo pochopil, že Wolverine není ani bloumající filozof ani vymaštěný ožrala stylu Loba. Aaron ho črtá jako neúnavného lovce, jehož vychytralost a inteligence vychází z životních zkušeností někoho, kdo už před osmdesáti lety přežil vlastní popravu. Wolverine nemusí být nervózní, nemusí spěchat… Prostě ví, že svou oběť dostane. Protože to, co dělá, už dělá nějakou dobu, a je v tom nejlepší. Pokud se má v zájmu plánu vyhodit do vzduchu, tak to udělá i přes neskutečnou agónii. Má regenerační schopnosti, což přece neznamená, že necítí bolest. Naopak, když rostou nové žíly, v masu se vytváří svaly a celé se to přichycuje na kostru obalenou adamantiem, tak je bolest nejšílenější.

Na druhé straně barikády pobíhá Mystique, šije na Logana jednu boudu za druhou, likviduje nepřátele bez mrknutí oka a zase jednou dokazuje, že hrdina potřebuje silného padoucha.

Oprašte transparenty s nápisy „Hašek na hrad!“. Ale nezapomeňte přesprejovat jméno.

P.S.: Po archu Get Mystique si adamantiové drápy nasadí Mark Millar a Steve McNiven (dvojka z Civil War). O Wolverina se budou starat osm měsíců a příběh zasazený v neradostné budoucnosti pojmenovali Old Man Logan.

X-FACTOR
DWS od X-Factor #28
Skvadra: Jamie Madrox, Rictor, Siryn, M, Guido…
Scénář: Peter David
Kresba: Pablo Raimondi, od #29 Valentine De Landro

O X-Factoru jsme už psali, konkrétně Jirka Pavlovský ho podrobně rozebírá zde (http://www.crew.cz/zajimavosti-detail.php?id=131). A nebojte, nejde o tu pěveckou soutěž s nadrženým Jandou.

X-Factor je takový Cowboy Bebop Marvelu. Žádné galaktické zápletky a obří přesdržkovky, jen starost o vlastní živobytí, vyšetřování „obyčejných“ případů, sympaticky nejednoznačné postavy a neshody v týmu. Ty jsou po Messiah Complexu obrovské a parta kolem Jamieho Madroxe čelí rozpadu. Což je celkem pochopitelné, když se jeden z členů bojí, že zabije dva parťáky, a další zůstal trčet v budoucnosti. Mohlo to být fajn, kdyby si k bydlení našel něco pohodlnějšího než koncentrační tábor pro mutanty.

„Nejseriálovější“ mutantská řada zřejmě zaujala i Glenna Fabryho, protože k ní od osmadvacátého čísla dělá obálky.

X-FORCE
DWS od X-Force #1
Skvadra: Wolverine, Warpath, Wolfsbane, X-23…
Scénář: Craig Kyle a Christ Yost
Kresba: Clayton Crain

X-Force vznikla za účelem nelítostné likvidace nepřátel, čemuž odpovídá i drsňácké složení. Prvním terčem týmu, kterému velí nadužívaný Wolverine, je šéf inkvizitorské skupiny Purifiers. Jakkoli má Wolverine ostré drápy i tesáky, X-Force je bezzubá nuda díky rutinérské práci scénáristického dua. Kyle s Yostem psali New X-Men a odrostlejší postavy v bezmyšlenkovité rubačce jim zřejmě nesednou. Není co pochválit, není nad čím zatnout pěstičky v afektované křeči, jen se pronudit ke konci a už se k X-Force nevracet.

Jinak se ale musí vyzdvihnout digimalba Claytona Craina. Je totiž naprosto nepoživatelná, odporná a slizská... Craine má ve scénáři spoustu statických scén se štěbetajícími hlavami, občas má obličejům vtisknout nějaké emoce nebo zachytit energickou anatomii při soubojích. Nic z toho nezvládá a komiks se mu rozpadá jak bábovka s leprou.

X-MEN: LEGACY
DWS a přídomek Legacy od X-Men #208
Skvadra: Xavier, Magneto, Acolytes…
Scénář: Mike Carey
Kresba: Scott Eaton a různí

Jestli Messiah Complex někoho zklamal, tak kvůli tomu, že nenabídl pořádný konec a definitivní odpovědi. Místo toho X-Meny jemně popostrčil k novému statusu quo a skončil cliffhangerem jen o něco menším, než je zadnice Queen Latifah.

Pro někoho nesrozumitelný cliffhanger řeší právě série X-Men: Legacy. Onen Odkaz v podtitulku je směřován k Charlesi Xavierovi. Carey doslova nahlíží do jeho hlavy, a ve snově-vzpomínkových sekvencích nám připomíná dějiny X-Menů, zkoumá vztah Charlese a Magneta… Zajimavým prvkem jsou hostující výtvarníci, kteří tyto scény kreslí (zatím Romita jr. a Billy Tan). X-Men: Legacy rozhodně není vysokorychlostní komiks s bombastickým dějem, je především o postavách a náladě. Mojí náladě se příliš nelíbil, protože ho nejlépe popisuje slovíčko „nezáživný“. Na obálce sešitu #209 se objevují postavy, které jsou uvnitř přesně na dvou panelech, což o něčem může vypovídat…

YOUNG X-MEN
DWS od Young X-Men #1, nahrazuje New X-Men
Skvadra: Blindfold, Dust, Rockslide, Wolf Cub, Ink, Greymalkin…
Scénář: Marc Guggenheim
Kresba: Yanick Paquette

Teenagerská řada New X-Men sice jemně vychází z práce Granta Morrisona, ovšem jinak nemá s New X-Meny, kteří u nás vyšli (a na které navazuje Whedonova Astonishing série) nic společného. Zpočátku byl u názvu ještě podtitulek Academy X, ale ten vyšuměl s příchodem scénáristů Craiga Kyla a Christophera Yosta. Scénáristé se věnovali především studentskému životu, rivalitě školních týmů New Mutants a Hellions, a vyrovnávali se s úbytkem studentů po čístce z House of M. Ze 182 žáků si jen 27 udrželo schopnosti.

Následovníci pojmenovaní Young X-Men za sebou mají první číslo. Cyclops rekrutuje nejmladší a poslední generaci žijících mutantů, aby ji mohl poslat do boje se záporáky z Bratrstva. Mladí mutanti mají šťávu, hláškují ostošest a jsou energičtí stejně oddechovým způsobem jako jejich mladistvé přezdívky…

Bohužel to platí pouze pro úvodní akční scénu. Po ostrém startu následují nezajímavé pasáže, které skopávají Young X-Men #1 do neurážejícího průměru. Guggenheim se nemůže opřít o charismatické charaktery (v týmu jsou původní členové i nové tváře) a navíc už zrušení New X-Men byli celkem fajn, ačkoli k Runaways nebo Young Avengers mohli jen obdivně vzhlížet.


Některé série jsou možná slabší, ale celkový obrázek X-Menů přináší jeden z nejhezčích pohledů za hodně dlouhou dobu. Článek berte jako malý předkrm, než vás Pavlovský na Crweconu zadusí další sprškou informací a poznatků nejen o éře Granta Morrisona.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

14.4.2008 vložil Lukáš Růžička    Komentáře: 10



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž