crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Secret Invasion

obrázek k zajímavosti Ještě jeden pohled na Tajnou invazi

Světem hrdinů Marvel Universe se nedávno přehnala pořádná bouře jménem Secret Invasion, ve které Brian M. Bendis završil svou konspirační ságu, jejíž kořeny sahají až k událostem, jež byly popsány v sáze Civil War (a některé první náznaky invaze prý byly dokonce i ve starších comicsech). Bendis je prostě machr a různé náznaky a indicie týkající se tajné invaze rozházel po všech svých řadách (New Avengers, Mighty Avengers, Tajná válka). Spousta pouze načrtnutých linií a náznaků tak byla naplno rozuzlena a vysvětlena právě až v super sáze nazvané Secret Invasion a čtenáři se například dozvěděli, kdo stál za útěkem superpadouchů z věznice Raft (samotný útěk se odehrál v sérii New Avengers), vysvětlila se úloha Elektry a spousta dalších věcí.

O co vlastně v Secret Invasion šlo? Vše začalo zabitím Elektry a poznáním, že se nejednalo o člověka, nýbrž o příslušníka mimozemské rasy známé jako Skrullové (viz. série New Avengers) . Ti se již dříve v některých marvelovských řadách objevili a byli známí svou schopností vzít na sebe jakoukoliv podobu. Toto odhalení hrdiny Marvelu šokovalo a rázem si nikdo nemohl být jistý, zda jeho kamarád, spolubojovník či dokonce partner nepatří ke Skrullům. V této počáteční fázi invaze došlo k rozesetí nedůvěry a podezřívavosti mezi všechny hrdiny Marvel Universe. Ale to byl pouze počátek. Skrullům se podařilo unést a vyměnit nemalé množství superhrdinů a místo nich nastrčili své agenty, kteří měli připravit Zemi k invazi armády Skrullů. Tak byl nahrazen například Hank Pym, Spider Woman, Jarvis a spousta dalších. Každý z agentů měl svůj úkol, po jejichž splnění mohla započít samotná invaze.
Události ságy Secret Invasion nastartovalo přistání cizí kosmické lodě v oblasti Savage Land. Na místo se vypravila skupina superhrdinů (Iron Man, Spiderman, Luke Cage, ad.) a k jejich překvapení z lodi vystoupily jejich přesné kopie, které tvrdily, že byly uneseny Skrully a nyní se jim podařilo uprchnout. První bitva byla rozpoutána a hrdinové se pustili do boje mezi sebou, aniž by se vědělo, kdo je originálem a kdo pouze nasazenou kopií. To vše však byla pouze součást plánu, která měla odlákat superhrdiny na odlehlé místo. Mezitím agent Skrullů, komorník Avengerů Jarvis, nahrál mimozemský virus do sítě konglomerátu Stark Corp. a tím ji vyřadil ze hry. A spolu s ní veškerou obranu Země, kterou zajišťovaly právě technologie firmy Stark. Zároveň tak byl z boje vyřazen také Iron Man. Další agenti zničili kosmickou stanici S.W.O.R.D. a hlavní stan organizace S.H.I.E.L.D. – létající plošinu známou jako Hellicarier (respektive samotný Hellicarier, poté co byl Skrully obsazen, zničila sama ředitelka S.H.I.E.L.D.u Maria Hill, což já řadím k jednomu z nejlepších momentů celé ságy). Následně se v naší soustavě objeví invazní flotila Skrullů a započne útok na Zemi (v sérii je to útok na New York – ano, pokud na Zemi útočí mimozemšťané, je to vždy na kolébku lidstva, na NY).

Nebudu popisovat děj celé série, přidám však několik svých postřehů. Secret Invasion se, podobně jako Civil War, odehrávala ve všech řadách vydávaných Marvelem. Ovlivnila život všech hrdinů a některým z nich vyšla i trojdílná minisérie popisující jejich osudy během invaze (SI: Fantastic four, SI: Spiderman). Hlavní dějová linka je obsažena v osmidílné minisérii Secret Invasion, většina důležitých událostí je pak popsána převážně v řadách New Avengers a Mighty Avengers. Rozjezd invaze se Bendisovi velmi povedl ještě před začátkem samotné minisérie, kdy nechal hrdiny pochybovat o svých přátelích a dokonce i o sobě samých. Nikdo si nebyl jistý, komu opravdu může věřit, a nikdo ani pořádně nevěděl, co se děje. První díly Secret Invasion jsou také povedené. Odhaluje se, kdo byl nahrazen Skrully a mnohdy jsou to odhalení velmi překvapivá. Bendis s klidem likviduje celou obranu Země a nezastaví se ani před explozí takové ikony Marvel Universe jako je již zmíněný Hellicarier. Iron Man je virem vyřazen, hrdinové bojují se svými dvojníky někde v Savage Lands a situace vypadá pěkně beznadějně a čtenář jen čeká, co strašného se ještě stane. Bohužel od poloviny série se toho již moc převratného nestane. Objeví se noví hrdinové naverbovaní Nickem Furym (který o invazi věděl již mnohem dříve než všichni ostatní), dojde ke spojenectví superpadouchů s hrdiny a k závěrečné mega bitce, kde se svede boj o osud Země. To už ale není nic převratného, všechny silné momenty Bendis vystřílí v první polovině svého díla. Závěr invaze si sice vybere i oběti mezi hrdiny, ale po odvážném rozjezdu jsem čekal něco tragičtějšího. Navíc se všichni unesení v pořádku vrátí a tím se smaže ten největší klad a vlastně i celá hlavní myšlenka Secret Invasion – to, že spousta hrdinů zmizela a byla nahrazena skrully, přičemž nevíme, kam zmizeli a co se s nimi stalo. No, nějak to ale skončit muselo a Bendis si vybral, že to bude happy end (nebo mu to vybrali jeho zaměstnavatelé). Závěrečné stránky Secret Invasion nám naštěstí odhalují, že zrovna světlá budoucnost Marvel Universe nečeká.
Celkově hodnotím celou ságu poměrně kladně, je zajímavé, jak se celý příběh rozplete a vrhne světlo na události dávno minulé. K dokonalosti tomu chybí jen o něco více temnější závěr (celou dobu jsem čekal, že Skrullové vyhrají a ovládnou lidstvo, nestalo se, co se dá dělat, snad příště), po návratu unesených a jejich srdceryvném shledání s kamarády jsem poslední díl zhnuseně odhodil do kouta. Každopádně pokud si Secret Invasion chcete užít dosyta, musíte si nakoupit hned několik řad „zázračných“ comicsů (namátkou – New Avengers, Mighty Avengers, Thunderbolts, obě řady Iron Mana, Ms. Marvel a pár One-shotů). Nicméně i přesto je Secret Invasion povinností pro všechny příznivce Marvelu.

Ivo "Dinik" Dienelt


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

4.3.2009 vložil různé    Komentáře: 2



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž