crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

The new 52 II

obrázek k zajímavosti Ďalšie príbehy nového DCU...

Batman and Robin #1
Scénář/Kresba: Peter J. Tomasi / Patrick Gleason

Po Morrisonově odchodu ze série Batman and Robin se na ní během deseti čísel vystřídali celkem čtyři různí scénáristé, což je jasným znakem, že DC prostě nevědělo, co s ní dělat dál, ale nechtěli tak dobře se prodávající sérii zrušit. Zuby nehty se jí drží i po rebootu a dostal ji na starost Peter Tomasi, který byl jeden z těch zmíněných čtyřech scénáristů a podle prvního čísla druhé série BaR to vypadá, jako že se situace opakuje a bude to zase jen titul do počtu.

Hvězdou série společně s Robinem,githeel.ru Damianem Waynem, už ale není Dick Grayson (který se po rebootu vrátil ke své staré identitě Nightwinga), ale samotný Bruce Wayne. Je to v podstatě poprvé, co spolu otec a syn Waynovi sdílí sérii a nutno říct, že jejich interakce je nejzajímavější částí tohohle čísla. Damian se svým otcem v mnohém nesouhlasí a v podstatě ho měl radši, když nebyl naživu a Bruce není nadšený z toho, že jeho syn je neovladatelný, krvelačný spratek, který ignoruje veškeré pokyny. Už jenom kvůli tomu, nebo spíše jenom kvůli tomu, se vyplatí tenhle komiks číst, jinak totiž není moc zajímavý. Ve zbytku čísla nám byl nastíněn záporák, o němž ale nevíme lautr nic a dočkali jsme se pár poměrně nudných akčních scén. Zkrátka dovedně napsaný, pěkně nakreslený, ale téměř ničím nevynikající komiks.

Batwoman #1
Scénář/Kresba: J.H. Williams III, W. Haden Blackman / J.H. Williams III

Samostatná série Batwoman je už v přípravě hodně, hodně dlouho. Původně měla začít vycházet už po eventu 52, kde se nová lesbická hrdinka Kate Kane představila, ale nakonec se série od Grega Rucky a J.H. Williamse po eventu Batman Reborn stala součástí Detective Comics. Poté, co kritiky a širokou veřejností skvěle přijaté hostování Batwoman v Detective skončilo, bylo oznámeno, že Batwoman konečně dostane vlastní sérii, opět od Rucky a Williamse, jenže brzy Rucka odešel od DC k Marvelu a tak byla Batwoman bez scénáristy. Scénáře se nakonec ujal sám malíř Williams a na pomoc dostal zkušeného scénáristu Star Wars komiksů, Hadena Blackmana. Ale ani to nezabránilo sérii v tom, aby byla v jednom kuse odkládána. Nestihl se ani listopad 2010, ani březen letošního roku. V únoru vyšlo nulté číslo a pak bylo ticho po pěšině, aby nakonec byla série znovu oznámena jako součást nové 52.

A jaký vlastně je ten komiks? Stál za to věčné čekání? Určitě, alespoň kvůli kresbě. Williams si s ní sice dává načas, ale lepšího kreslíře u DC nenajdete. Jeho práce s panely, jeho plynulé přecházení mezi třemi styly kresby (pro akční sekvence používá skoro až malbu, pro scény z civilního života Kate klasický komiksový styl a pro ostatní scény něco mezi), jeho neuvěřitelný smysl pro detail... nečekám, že nějaký komiks z rebootu bude mít lepší kresbu. A co příběh? Není to sice žádný velký trhák, ale oproti ostatním batmanovským sériím to je určitě alespoň nadprůměr. Poměrně úzce navazuje na Batwomanino hostování v Detective Comics, takže pokud vás nová Batwoman zaujala a nechcete se jen dívat na (zatraceně) pěkné obrázky, určitě by se vám vyplatilo přečíst si nejdřív to.

Deathstroke #1
Scénář/Kresba: Kyle Higgins / Joe Bennett

Scénárista Kyle Higgins se ve všech rozhovorech vyjadřoval, že v téhle sérii chce z Deathstroka znovu udělat největšího drsňáka celého DC světa a do tohoto úkolu se pustil naplno. Obsah prvních tří stránek by se dal shrnout zhruba tímto způsobem: "DEATHSTROKE JE BADASS A UFIKNE VÁM ČURÁKY, HO HO HO, JO A VÍTE, ŽE DEATHSTROKE JE BADASS? JAKO FAKT!" Naštěstí mu pak asi někdo strčil hlavu pod umyvadlo s tekoucí studenou vodou, dal mu pár facek a řekl mu, ať se vzpamatuje. Dál už se totiž mírnil a napsal i navzdory své až trochu strašidelné lásce k Deathstrokovi zábavný, temný akční komiks. Pár fajn hlášek, pěkná kresba, nečekané překvapení na konci. Celkově mi přišlo, že Higgins hodněkrát četl Ennisova Punishera, protože jsem si skoro připadal, jako bych četl (slabšího) Punishera MAX s trochu barevnějším kostýmem.

Demon Knights #1
Scénář/Kresba: Paul Cornell / Diogenes Neves

Proč jsou ty nejlepší komiksy z celého relaunche nesuperhrdinské, jako třeba Demon Knights? A přitom je to jen klasický fantasy komiks... akorát zasazený do DC světa. Vezměte DC postavy, které žily ve středověku, vezměte nepřátelskou armádu na výpravě a pusťte je proti sobě. To je celý recept na zábavný komiks a další příklad toho, jak by měly vypadat dobré týmovky. Cornell za jediné číslo stihl představit všechny postavy, ukázat, že má dobré nápady, jak je využít (například milostný trojúhelník madam Xanadu, Etrigan a jeho hostitel), seznámit nás s hrozbou a vrhnout sedmici dobrodruhů do boje proti dinosaurům. Celé číslo působí neuvěřitelně svižně, ale zároveň ne uspěchaně. Novým čtenářům prozradí všechno (no, možná by vám trochu pomohlo mít aspoň základní znalost artušovských mýtů), co prozatím potřebují vědět a pro zkušené DC harcovníky utrousí pár pěkných narážek. A k tomu ta skvělá kresba. Diogenes Neves mě zaujal už jeho Green Arrowem, ale tohle je ještě tak o třídu lepší. Prostě vynikající.

Frankenstein, Agent of S.H.A.D.E. #1
Scénář/Kresba: Jeff Lemire / Alberto Ponticelli

Je to komiks o tom, jak Frankenstein, upír, vlkodlak, mumie a rybožena bojují s obřími příšerami a tady bych mohl skončit. Vám to nestačí? Ne? A co třeba to, že je to prostě jako Hellboy zasazený do DC světa, to vám taky nestačí? Protože víc opravdu nepotřebujete vědět. První číslo Frankensteina je skvělá zábava a přidává se k řadě skvělých, ne tak úplně superhrdinských komiksů vzešlých z tohoto rebootu. Pokud máte rádi tak trochu ujeté komiksy (organizace, pro kterou Frankenstein pracuje, sídlí v základně velké jako míček, je plná šílených vědců a vede jí osoba jménem Father Time, která se převtělila do těla malé asijské holčičky) a/nebo se nemůžete nabažit Hellboye, je to něco přesně pro vás, ale i ostatní to můžou alespoň vyzkoušet.

Green Lantern #1
Scénář/Kresba: Geoff Johns / Doug Mahnke

Zatímco většina ostatních nových sérií se snaží být pro čtenáře co nejpřístupnější, Green Lantern na to zvysoka kašle. První číslo nové série začíná přesně tam, kde skončilo poslední číslo série předchozí a to, jak jste poznali z obálky, Sinestrem, který byl okolnostmi donucen se znovu připojit ke sboru Green Lanternů. Není z toho nadšený vůbec nikdo, počínaje samotným Sinestrem, konče Halem Jordanem, který si na Zemi může ukousat nehty zlostí. Rozhodně zajímavá situace pro začátek nové série, kterou Johns využívá naplno, nechodí kolem horké kaše a hned z kraje postavil Sinestra proti jeho vlastnímu sboru, i příběhová linie Hala Jordana je zajímavá. Green Lantern od Johnse je zkrátka jistota a to platí i pro tohle číslo.

DC správně usoudilo, že by neměli opravovat to, co není rozbité. Green Lantern a všechny jeho spin-offy se pravidelně řadí mezi ty nejprodávanější komiksy a mají konzistentní kvalitu, takže u nich zůstalo téměř všechno při starém. Ale pokud byste s Green Lanternem chtěli začít, tak vám tohle číslo rozhodně nedoporučuji - Johnsův GL je tak silně provázaný, že by vám pro pořádné pochopení tohohle čísla nestačilo ani přečíst předešlý event, War of the Green Lanterns (protože z toho byste si odnesli ještě větší chaos), ale museli byste začít minimálně u Green Lantern: Rebirth.

Grifter #1
Scénář/Kresba: Nathan Edmonson / Cafu

Grifter, po Stormwatch další pohrobek bývalého WildStormu, je očividně dostatečně oblíbenou postavou, aby si zasloužil vlastní sérii. No. Nevím, z WildC.A.T.s jsem v životě nečetl ani jeden díl, ale z prvního dílu jeho samostatné série mi to tak nepřijde. Cole Cash v něm totiž je absolutně obyčejnou, generickou postavou. Není cool, není drsný, není nesnesitelný, není vtipný... není vůbec nic. Jediné, co je na něm zajímavé a co je taky důvodem, proč jsem tuhle sérii zatím úplně nezatratil, je jeho origin a s ním související zápletka. Cole byl unesen a po probuzení zjistil, že slyší myšlenky jakýchsi modrých tvorů, kteří dokáží posednout lidi. Čekal ho stejný osud, ale vzbudil se dřív, než byla dokončena jeho operace a od té doby je loven. To se mi zdá jako slibná premisa, ale bohužel, v prvním čísle nebyla ani žádná zábavná akce, ani žádná zajímavá charakterová práce. Snad se to v dalších číslech, kdy se Cole konečně stane Grifterem, zlepší.

Legion Lost #1
Scénář/Kresba: Fabian Nicieza / Pete Woods

Když jsem minule mluvil o Animal Manovi, řekl jsem, že je učebnicovým příkladem toho, jak by měla vypadat první čísla sérií. No, a Legion Lost je naproti tomu učebnicovým příkladem toho, jak by první čísla vypadat NEMĚLA. Ani po přečtení pořádně nevím, kdo byly ty postavy, kdo má jakou schopnost a proč bych se o to vlastně měl zajímat. Vím akorát, že se snaží zastavit nějakého záporáka, který chce zabít lidstvo, protože... přišel o sestru. Jasně. Sestru. Jo. A taky jsou zaseklí v minulosti. Jo. A pár z nich zemřelo. V prvním čísle. Jasně. Cool. Supr.

Legion Lost nebude ani špatně napsaná, ani špatně nakreslená série, ale její první číslo naprosto selhalo. Hned vás hodí do příběhu po hlavě bez jakéhokoliv úvodu, postavy a jejich schopnosti se vám představí jakoby mimochodem a zkrátka mi připadalo, jako kdybych četl čtvrté nebo páté číslo. Možná, že v dalším čísle se to všechno objasní, ale tohle vám můžu doporučit akorát, když máte Legion of Super-Heroes v malíčku.

Mister Terrific #1
Scénář/Kresba: Eric Wallace / Gianluca Gugliotta

Mister Terrific je komiks o černém hrdinovi, který se snaží být strašně chytrý a hází kolem sebe samými učenými termíny. Ionty sem, kvantový experiment tam... ale co naplat, když se scénárista ani neobtěžuje zjistit, jaké kovy jsou magnetické (nápověda: měď to není), jak vlastně funguje samotný magnetismus a k čemu slouží GPS navigace. Neopomene ovšem několikrát zdůraznit (aby to vstřebali i ti pomalejší čtenáři), že Mr. Terrific je třetí nejchytřejší člověk na světě a že je černý. A je tak trochu jako Batman, akorát má veřejnou identitu a je černý. A taky píchá Power Girl (která po rebootu už není Power Girl). A je černý.

Jsem si vědom toho, že to je zbytečné hnidopíchání, ale on ten komiks prostě není moc zajímavý. Mr. Terrific není zajímavá postava (akorát je černý), jeho motivace je klišé, vytáhne z rukávu jakékoliv schopnosti zrovna potřebuje, příběh není zajímavý, nic tam prostě není zajímavé, ani kresba, která je v některých scénách skvělá, v některých k smíchu. Prostě nuda.

Jo, a Mr. Terrific je černý. Už jsem vám to říkal?

Red Lanterns #1
Scénář/Kresba: Peter Milligan / Ed Benes

Novým přírůstkem mezi řadu spin-offů značky Green Lantern je série Red Lanterns. Nevím, proč si DC ze všech sborů Lanternů vybralo zrovna ty rudé, ale budiž. Peter Milligan je naštěstí schopný scénárista, díky kterému je první číslo RL mnohem lepším čtením, než si komiks o rudých mimozemšťanech zvracejících krev zaslouží být. Narozdíl od prvního čísla Green Lanterna je i pro nové čtenáře srozumitelným a začíná zcela novou kapitolu v životě Red Lanternů a jejich vůdce Atrocita, který se tímto číslem stal mnohem zajímavější postavou. Ne že by předtím byl úplně dvourozměrný, ale je zajímavé sledovat, jak se vypořádává s tím, že jeho životní úkol konečně došel naplnění. V prvním čísle se také rozehrálo pár subplotů, jako třeba ten, který jasně vede k prvnímu lidskému Red Lanternovi. Celkově dobré první číslo.

A taky je to jediný komiks, ve kterém je kočka domácí s rudým prstenem na ocase zvracející žhavou krev na mimozemšťany.

Resurrection Man #1
Scénář/Kresba: Dan Abnett, Andy Lanning / Fernando Dagnino

Dvojka DnA je zárukou když už ne naprosto vynikajících komiksů, tak alespoň solidního počtení, jako byl první díl Resurrection Mana. Je to jejich návrat k postavě, kterou společně vytvořili v roce 1997. Mitch Shelley má jednu z nejoriginálnějších schopností, jaké jste kdy viděli - je nesmrtelný, ale ne v tom tradičním slova smyslu. Po každém úmrtí se znovuzrodí a podle toho, jak zemře nebo co je v jeho blízkosti, získá unikátní superschopnost a nový cíl. Slibná premisa, ale k čemu je, když zbytek není tak dobrý, jako se to stalo u Griftera? Naštěstí tohle není ten případ. DnA namixovali vyváženou směs dobrých dialogů, zajímavého příběhu a svižných akčních scén, to vše podpořeno zajímavou, atmosférickou kresbou. Užijte si tuhle sérii, dokud bude běžet, protože určitě nevydrží dlouho.

Suicide Squad #1
Scénář/Kresba: Adam Glass / Federico Dallocchio

Jedna z největších ztrát, které si vzal za oběť reboot, byla série Secret Six, protože ukazovala lidskou stránku zlých postav světa DC. Proto jsem se poměrně bál série, která jí měla nahradit, Suicide Squad. Z rozhovorů to vypadalo tak, že scénárista vůbec nepochopil, co se lidem na Secret Six (a staré Suicide Squad) líbilo. Podle jeho názoru se totiž ostřílení kriminálníci přece nechovají jako normální lidé, že jsou za všech okolností drsní, nemají zájem se ani trochu uvolnit a místo žvýkačky žvýkají náboje, jinak to je přece nuda. Podle toho a jeho minisérie Flashpoint: Legion of Doom, která byla něco příšerného, jsem od nové SS nečekal nic dobrého.

A upřímně řečeno, dostal jsem mnohem menší hrůzu, než jsem čekal. Pořád to sice není nějaká velká pecka, ale ani nijak velká tragédie. Největší problém tohoto čísla je to, že většinu prostoru věnuje mučení celého týmu, protože samoúčelné násilí je cool nebo tak něco. Zbytek ale není zdaleka tak špatný a představení členů týmu je poměrně nápadité, ale zatím ještě nepřišly ty typy scén, ve kterých by scénárista mohl prosazovat své pomýlené idey, které se už snaží prosakovat (např. uhozený závěrečný zvrat). První číslo tedy ušlo, ale téhle sérii nedávám moc naděje do budoucna.

Jo a za ty redesigny postav si jejich autor (myslím, že Jim Lee) zaslouží vykastrovat, protože jsou bez výjimky příšerné, hlavně Harley Quinn. A hubená Amanda Wallerová a Deadshot bez kníru? To vážně?

Superboy #1
Scénář/Kresba: Scott Lobdell / R.B. Silva

Další velké překvapení. Superboy je jednou z mých oblíbených postav (hlavně díky Adventure Comics od Geoffa Johnse) a tak jsem nebyl vůbec nadšený z toho, že se jeho veškerá historie smaže. DC navíc ještě vypustilo na svět dvě obálky (jedna patřila k Teen Titans... o tom zase příště), kde měl dva různé, ale stejně příšerné kostýmy. K tomu ho dostal na starost Scott Lobdell, jehož scénáristické resumé (X-Men z 90. let) ve mně vůbec nevzbuzovalo důvěru, ale po prvním čísle si mě získal na svojí stranu.

I když je první číslo nabité informacemi a rozhovory, ani na chvíli jsem se nenudil. Není tam sice téměř žádná akce, ale ty dialogy a postavy jsou tak výborně napsané, že pokud to bude takhle i pokračovat, jsem ochotný odpustit DC i ten Superboyův tronovský kostým. Vynikající je i kresba R.B. Silvy, která se ke komiksu skvěle hodí. A teď jen doufat, že Teen Titans (taktéž od Lobdella a taktéž se Superboyem) totálně nezabije kresba.

Karel „Ronik“ Šír

připojená galerie

21.9.2011 vložil různé    Komentáře: 3



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Placa79 [05:04:09 25.4.2024]
Prodám:
Prašina: Křídový panáček #1 brož. (50Kč)
Prašina: Křídový panáček #2 brož. (50Kč)
Parchanti z Jihu #1-4 váz. (950Kč za všechny díly)

Vše jako nové (maximálně jednou čteno).
Fotografie nabízených komiksů jsou zde:
https://photos.app.goo.gl/C4V8LmXXMn4K7mqq9
Osobní předání v Praze nebo zašlu Zásilkovnou/Balíkovnou.


Aksimus [04:04:08 25.4.2024]
Ahoj, sháním komiksy v češtině:
*Zaklínač;
*Witchblade 4-5;
*Sunstone
*Tomb Rider 2-3


Zerg [16:04:16 24.4.2024]
Prodám:
Lady Baltimore 1+2: 600,-Kč
Stíny Impéria: 1400,-Kč
Chainsaw man 1-7: 800,-Kč
vše hezký stav
Zasílám přes zásilkovnu. Pošta na kupujícího.
Broodlord@centrum.cz




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž