crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Spaceman

obrázek k zajímavosti Budúcnosť nie je ružová...

Keby ste sa pred pár rokmi, na území bývalého Československa, spýtali nejakého komiksofila kto je Brian Azzarello, jedinou odpoveďou by bolo pokrčenie ramien sprevádzané slovami „A čo ja viem?“. Ak sa spýtate kto je Brian Azzarello dnes, dočkáte sa odpovede „To je ten čo napísal 100 kulek.“ Je to síce 100 nábojů, ale už aspoň viete o koho ide. Okrem spomenutých nábojov sa v našich končinách preslávil aj príbehmi o Hellblazerovi a Supermanovi. Azzarello je jeden z tých autorov, ktorý radi a často striedajú žánre. Píše príbehy superhrdinské (Wonder Woman, Banner, Superman, Cage), westernové (El Diablo, Loveless), s kriminálnou (Joker, Filthy rich) aj vojnovou tématikou (Sgt. Rock: Between hell and hard place). A tento rok sa rozhodol, že vo svojej novej minisérii jednoducho nazvanej Spaceman, prebáda vesmír a ďalekú budúcnosť.

Búrka na planéte Mars trhá na franforce americkú zástavu patriacu výskumnej stanici. Štyria muži v skafandroch hrajú kameň, versace replica watches papier, nožnice o to, ktorý zo šťastlivcov sa vydá na povrch planéty, aby zachránil drahocenný skleník. Vyhráva muž menom Orson, ktorý prebije trojicu zodvihnutým prostredníkom. Vydá sa ku skleníku, ale počas púte zasiahne priezor jeho skafandru malý meteorit. Skleník má na dosah, načahuje sa po klučke... Strih. Orson sa prebúdza do ďalšieho všivavého dňa na ešte viac zavšivenej planéte Zem. Po prebudení si užije futuristický sex alá Demolition Man, s tým rozdielom, že namiesto čelenky si na telo pripojí prísavky. Ale sex nie je pre niekoho ako Orson zadarmo a tak mu nezostáva nič iné iba si ísť zarobiť. Naštartuje svoju malú loďku a vypláva na to čo by sa v budúcnosti dalo považovať za more.

Ale veľmi sa mu nedarí a tak si dá kvapku drogy, vďaka ktorej mu pripadá svet krajší... Strih. Orson je späť na Marse. Podarilo sa mu dostať do skleníku a pustil sa do jeho záchrany. Stihol včas vyrovnať tlak, ale začali praskať žiarovky a... Strih. Náš hlavný hrdina začuje výstrely ozývajúce sa z lode, ktorá je od neho vzdialená iba čo by ste futuristickým kameňom dohodili. Po výstreloch loď exploduje a aj keď je Orson iba geneticky stvoreným človekom s opičími rysmi, má srdce na správnom mieste. Naštartuje svoju loďku a vydá sa na pomoc preživším. Na lodi zostali iba dvaja ľudia. Jedným z nich bolo malé dievča menom Tara, dcéra úspešných hercov a filantropov, ktorá bola nedávno unesená. Druhou osobou bol zjazvený muž, ktorý by sa mohol zúčastniť súťaže o grázla roka. Orson nie je žiadny inteligent, ale vie, že má problém. Uvedomil si to vo chvíli keď na neho kandidát na grázla roka vytiahol pištoľ ráže deväť milimetrov... Strih.

Ste mierne zmätený? Nie ste sami. Azzarello skáče v príbehu ako hyperaktívna kobylka, bez toho aby nám vysvetlil čo sa kedy deje a prečo sú veci také aké sú. Ale to je v poriadku, veď je to Azzarello. Od neho je takýto štýl rozprávania prijateľný. Aspoň sčasti. Veľkým problémom pre niektorých zahraničných čitateľov sú Azzarellove slangové výrazy, ktoré používajú postavy odchované ulicou, vrátane Orsona. Lenže to isté urobil aj v sérii 100 nábojů a čitatelia to prežili, takže to nie je až také tragické. O kresbu sa postaral Eduardo Risso (100 nábojů, Logan, Hellblazer), Azzarellov verný spolupáchateľ a ak sa vám jeho kresba nepáči, tak ste buď slepý, alebo neviete čo je dobré.

Nápad na túto minisériu sa zrodil počas rozhovoru s profesorom bioinžinierstva o možnostiach letu na Mars. Podľa profesora nie je v súčasnej dobe niečo také možné, pretože ľudská kostra neznesie dlhý pobyt vo vesmíre. Azzarellovi stačilo položiť si otázku, „Čo keby niekto stvoril deti so silnejšími kosťami a oni by leteli do vesmíru?“ a Orson bol na svete. Samotný príbeh sa odohráva v realistickej budúcnosti akú nám predpovedajú dnešný vedci. V Orsonovom svete došlo k ekonomickým a vládnym pohromám, roztopeniu ľadovcov a podobným veciam pred ktorými nás v poslednej dobe neustále varujú televízia, noviny a internet. A ani Orson to nemá ľahké. Nie je žiadny nadčlovek, nemá supersilu, nie je nepriestrelný. Je veľký, neustále ho bolia kĺby, pretože má príliš ťažké kosti a veľmi mu to nemyslí. Iný by takýto futuristický príbeh nazvali vedeckou fantastikou, Azzarello ho nazýva vedeckým peklom.

Spaceman je jeden z tých komiksov na ktoré si musíte chvíľu zvykať, prípadne si ho viackrát prečítať a až potom sa do neho, ako sa vraví, dostanete. Napriek tomu stojí za to. Brian Azzarello iba málokedy sklame.

připojená galerie

28.11.2011 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž