crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Shadowman

obrázek k zajímavosti Muž s tieňom...

Obnovené vydavateľstvo Valiant Entertainment pokračuje vo vydávaní svojich resuscitovaných sérií. Po sériách X-O Manowar, Harbinger, Bloodshot a Archer and Armstrong sa na scénu vracia Shadowman. Táto tienistá postava sa dočkala niekoľkých inkarnácií a na jej príbehoch sa podieľali Jim Shooter, Steve Englehart, David Lapham, Ashley Wood, Charlie Adlard, Dan Abnett, Andy Lanning, Garth Ennis a mnohý ďalší známy autori. Shadowman bol dokonca taký populárny, že sa dočkal videohry a niektoré z jeho komiksov boli oveľa populárnejšie než v tej dobe vydávané komiksy od Marvelu a DC. Oživenie kedysi slávnej postavy dostal na starosť Justin Jordan, autor zodpovedný za ultranásilnú, ultrakrvavú minisériu The strange talent of Luther Strode. Presvedčme sa či ide o ďalší vydarený reštart/modernizáciu klasickej komiksovej postavy.

Jack Boniface pracuje v New Orleanskom múzeu kultúry ako údržbár a svojim zjavom pripomína bežného afroameričana, ktorý nie je nijako výnimočný. Jeho matka ho nechala pred rokmi v detskom domove a bez vysvetlenia ho opustila. Jediné čo mu po sebe nechala bol medailón, ktorý patril jeho otcovi a ktorý mal Jack strážiť ako oko v hlave. Otca Jack nikdy nepoznal, ale chcel ho spoznať, tak si najal súkromného detektíva. Ten zistil, že Jackovi rodičia nemali nepoškvrnenú minulosť. Josiah Louis Boniface bol hľadaný za vraždu, napadnutie, podpaľačstvo a krádež. Jackova matka sa previnila krádežou. Ako si isto viete predstaviť, Jacka to veľmi nepotešilo. V skutočnosti ho to riadne nasralo. Lenže, Jack nepozná celú pravdu.

Jeho otec bol kedysi hrdina menom Shadowman a zachránil svet pred zlosynom zvaným Darque. Ten otvoril dimenzionálnu bránu, cez ktorú sa na náš svet dostali mŕtvi a vyhlásili vojnu všetkým živým tvorom. Shadowman to dokázal zastaviť iba tak, že sa (spolu so zlosynom) vrhol do mŕtvej dimenzie. Pred svojou smrťou však odovzdal medailón Helene, aby ho dala ich synovi a tým ho ochránila pred jeho tienistým dedičstvom. Jack po zistení pravdy o svojich rodičoch, medailón v zlosti zahodil a tiene sa dali do pohybu. Medzitým, na druhej strane mesta, sa dvojica policajtov presviedča na vlastnej koži, že Peklo jestvuje a jeho emisárom je tvor stvorený z mŕtvych tiel. Ten nechce nič iné, iba sa podeliť o svoje telo, ako keď v kostole dáva kňaz veriacim hostie. Len tieto sú riadne mäsité a majú svoje vlastné vedomie, hlásajúce návrat ich Pána.

Scenárista Justin Jordan je jeden z tých autorov, ktorý si dávajú na modernizáciách/reštartoch starších komiksových sérií záležať. Prečítal si prvú sériu Shadowman, aj minisériu Gartha Ennisa, rozpitval charakter Jacka Bonifacea až na kosť a postupne mu kostru obaľoval tým čo je pre dnešných čitateľov relevantné a zaujímavé. To isté urobil aj pri zlosynoch. V prvom čísle sa objavil hlavný zlosyn prvej série (Darque), ale Justin sľubuje, že predhodí Shadowmanovi nových a zaujímavých zlosynov. A po tom čo predviedol v The strange talent of Luther Strode verím, že nesklame.

Tentoraz sa Justin nepodieľal na scenári sám. Pri písaní mu pomáhal Patrick Zircher scenárista a kreslič v jednom, ktorý v minulosti pracoval na niekoľkých sériách vydavateľstva Marvel Comics. Do myslí čitateľov sa zapísal hlavne minisériou Terror Inc. a príbehom Thor: Ages of thunder. Jeho kresba je krásne detailná, dynamická, jednoducho je sa na čo pozerať, nehovoriac o tom, že výborne modernizoval kostým hlavného hrdinu.

Ja osobne si myslím, že táto najnovšia inkarnácia Shadowmana by mohla zaujať dnešných čitateľov, keďže Jack Boniface a jeho tienistý osud majú veľmi blízko k Jackiemu Estacadovi a jeho problému s Temnotou. Zatiaľ je príbeh krvavý a tienistý, s primeranou dávkou monštier a nadprirodzena. Uvidíme či Justin Jordan postupom času povolí uzdu svojmu vnútornému besovi a dočkáme sa nejakého megamasakru okoreneného hláškami.

připojená galerie

3.12.2012 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž