crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

The Whistling Skull

obrázek k zajímavosti Bizarnosť na entú...

V roku 1998 kúpilo DC Comics vydavateľstvo Wildstorm. Vďaka tomu dostalo DC do rúk sériu Authority Warrena Ellisa, svojou cenzúrou nasrali Marka Millara (dal výpoveď a prebehol k Marvel Comics), aj Granta Morrisona a Alan Moore pre nich nenapísal už ani slovo. Garth Ennis dal Wildstormu tiež zbohom, našťastie jeho sériu The Boys (tento rok vydá BBart s názvom Banda) prevzalo a dovydávalo vydavateľstvo Dynamite Entertainment. Ale niektoré série nemali také šťastie. Napríklad komiks The further adventures of the Whistling Skull scenáristu B. Clay Moorea (Hawaiian dick) a kresliča Tonyho Harrisa (Starman). V apríli roku 2010 oznámili, že sa chystá prvé číslo menovaného komiksu, no o pár mesiacov im DC skrížilo plány keď Wildstorm utratili. Teraz, po troch rokoch hybernácie, sa muž s pískajúcou lebkou konečne dostáva medzi nás.

Japonsko, rok 1940. Obrovský robot sa pokúša zabiť štvoricu neobvyklých hrdinov. Muži s kódovými označeniami Cat, Owl a Clock sú klasickí dobrodruhovia v pestrých kostýmoch. Na rozdiel od štvrtého muža menom Whistling Skull, ktorý má namiesto tváre rozškľabenú lebku vybavenú monoklom a minikomínom nad pravým uchom. No nezastaviteľný robot je nad ich sily a náš lebkoidný hrdina využije svoje nasledujúce omráčenie na reminiscenciu. Londýn, rok 1925. Mladý chlapec menom William stretáva mládenca, ktorému to veľmi nemyslí. Volá sa Nigel Singleton a žije vo veľkom sídle, ktoré patrí jeho otcovi. Ten údajne pomáha ľuďom a cestuje po svete. Švajčiarsko, rok 1940. Nigelovi to ešte stále veľmi nemyslí, ale náhradou za jeho hendikep mu je jeho sila. A tá sa mu pri spolupráci s Whistling Skullom veľmi zíjde.

Naše duo prišlo v ten rok do Švajčiarska vo svojom pojazdnom veliteľstve, aby sa stretli so záhadným mužom menom Johaness. Ten vyzerá ako kríženec Neviditelného muža a Fantóma opery a vysvetlí našej dvojici svoj problém. V neďalekom mestečku začali miznúť ľudia a miestna polícia s tým nedokáže nič urobiť (keďže žiadna polícia nejestvuje). Pár hodín po stretnutí sa do mestečka vrátilo dievča, ktoré pred týždňom zmizlo. Našli ju nevnímajúcu a chodiacu v kruhu. Keď na miesto dorazil Whistling Skull a chcel ju vyšetriť, dievča vzplanulo zeleným plameňom. Po prehliadke miestnym súdnym lekárom zisťuje Skull, že niekto voperoval dievčaťu do hrude zariadenie, vďaka ktorému došlo ku spáleniu. Naše hrdinské duo musí zistiť kto by mohol niečo také dokázať a čo by tým chcel dosiahnuť.

Takže, stojí tri roky odkladaný príbeh Whistling Skulla a jeho Otíkovského partnera za to? Mňa osobne príbeh zaujal, keďže niečo také sa nevidí každý deň. O hlavnej postave zo začiatku nie je vôbec jasné čo je zač, či ide o ducha, alebo je to len lebkoidná maska s minikomínom. Isté je iba to, že Skull sa po vzore televízneho Herkulesa objaví vždy tam kde sa deje niečo zlé. Zaujímavosťou je, že William nie je prvý ani posledný Whistling Skull. V skutočnosti je siedmym nositeľom lebkoidnej masky. Ak by sa to dalo prirovnať k nejakému inému hrdinovi zo sveta DC Comics, tak jedine k Doctorovi Fateovi. Ktokoľvek si nasadí Helmu Nabu (tiež známa ako Helma Osudu) získa nadľudské schopnosti. U Skulla to funguje tak, že najnovší nositeľ prevezme skúsenosti a znalosti svojich predchodcov. To príde vhod ak sa chcete dohovoriť v cudzine, alebo byť lepším strelcom.

Keď sa pozriete na obálku, tak si okrem zvláštnych indivíduí v kostýmoch všimnete aj nápis JSA: Liberty files. To znamená, že príbeh Whistling Skulla je pokračovaním dvoch sérií, JSA: Liberty file (vyšlo v roku 2000) a JSA: The unholy three (vyšlo v roku 2003). Tie sú súčasťou komiksov označovaných ako Elseworlds (voľne preložiteľné ako Inosvety). V podstate sú to príbehy z alternatívnych minulostí, prítomností a budúcností DC sveta. U nás vyšiel z tej série príbeh Marka Millara, Superman: Rudá hvězda, v ktorom Supermanova raketa nepristala v Amerike, ale v Rusku. Ale späť k nášmu hrdinovi s lebkoidnou maskou.

Jedným zo záporov bude pre mnohých kresba Tonyho Harrisa. Miestami je totiž neskutočne chaotická a človeku chvíľu trvá než sa zorientuje a uvedomí si, čo sa to vlastne na stránkach komiksu deje. Možno sa Harris pokúšal o originalitu, ale pri takomto príbehu je to skôr na škodu. Na druhú stranu, rozfázovanie príbehu do nesúmerných okienok mu ide jedna radosť. Druhou vecou, ktorá bude čitateľov určite iritovať je neustále skákanie v príbehu. Chvíľu sme v Japonsku štyridsiatich rokov, potom sa vrátime späť v čase, preskočíme o dva týždne vpred v prítomnosti, opäť sa vrátime do minulosti a tak ďalej. Našťastie v druhom čísle sa skoky v čase často neopakovali a zostali sme na jednom mieste, takže príbeh mohol nerušene plynúť vpred.

Napriek tomu je Whistling Skull zaujímavou voľbou, ak chcete preniknúť do trochu iného sveta DC, v ktorom jestvujú alternatívne verzie dobre známych postáv. A ak máte radi absurdné príbehy so štipkou dobrodružstva a príchuťou záhadnosti, tento komiks je definitívne pre vás.

připojená galerie

4.2.2013 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž