crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Five Ghosts: The haunting of Fabian Gray

obrázek k zajímavosti Bolo nás päť...

Niekedy jednoducho viete, že oznámený komiks bude stáť za to a Five Ghosts nie je výnimkou. Propagačný plagát spred pár mesiacov nám predstavil Fabiana Graya, zlodeja, ktorý dokáže používať svoje unikátne schopnosti. Za ne vďačí duchom lukostrelca, detektíva, kúzelníka, samuraja a upíra. Ako schopnosti získal, ako ich používa a aký je príbeh takzvaných duchov? To som nevedel, ale nápad ma zaujal a kresba Chrisa Mooneyhama mi veľmi pripomínala kresebný štýl Johna Buscemu do ktorého som sa zamiloval, keď sa mi ako decku dostal do rúk ním kreslený Barbar Conan od vydavateľstva Semic Slovart. Plagát hlásal, že sa príbehu Five Ghosts dočkáme v marci tohto roku a konečne je tu prvé číslo. Tak sa na to pozrime.

Fabian Gray je pre niektorých ľudí zlodej. Pre iných dobrodruh. On sám seba považuje za lovca pokladov. A mnohé nasvedčuje tomu, že ním je. Keď navštívil Rakúsko, tak sa vlámal do istého zámku v horách za účelom „získania“ istého drahokamu. To na čo by iný potrebovali komando skúsených vojakov, zvládol Gray ľavou zadnou. Má totiž isté nadanie. Či skôr päť nadaní. Keď sa Fabian pred rokmi pokúšal získať artefakt zvaný „Kameň Snov“, jeho telo sa stalo hostiteľom piatich duchov, ktorých schopnosti môže naplno využívať. Rýchle reflexy a smrtiacu presnosť lukostrelca. Um a nadanie mága. Intuíciu, logiku a dedukciu toho najlepšieho detektíva. Disciplínu a šermiarske schopnosti samuraja. A krvilačnosť legendárneho upíra.

Fabian pátra po pokladoch a klenotoch pre bohatých klientov a klientky (s ktorými sa väčšinou aj vyspí), no po dobrodružstve v Rakúsku ho čaká istá súkromná záležitosť v Londýne. Byť hostiteľom piatich prízračných tvorov totiž nie je žiadna sranda a niekedy sa Fabian prestane ovládať. Našťastie má náš dobrodruh po ruke asistenta Sebastiana, ktorý sa vyzná v mocných artefaktoch viac než ktokoľvek iný na svete. Plus, vie ako pomôcť Fabianovi keď sa duchovia pokúšajú prevziať kontrolu nad jeho telom. No napriek tomu to nie je to čo najviac Fabiana trápi. Jeho prioritou je pomôcť niekomu o koho kedysi „prišiel“ počas jedného z mnohých dobrodružstiev. Naše nebojácne duo musí zachrániť Silviu, Fabianovu sestru skôr než päť duchov naveky ovládne svojho hostiteľa.

Niekedy sa tie najlepšie príbehy zrodia z tých najjednoduchších nápadov. Sú to tie nápady, ktoré sú niekde medzi vynaliezavosťou a očividnosťou, pri ktorých vyslovení sa plesnete rukou po čele a vykríknete, „Že ma to nenapadlo ako prvého.“ Niektoré komiksy sú také jednoduché, až sú úžasné a také blbé, až sú brilantné. Five Ghosts je jeden z tých komiksov. A to je kompliment. Scenárista Frank J. Barbiere a kreslič Chris Mooneyham predstavili svoj komiks svetu na minuloročnom New Yorskom Comic-Cone. Čitateľov zaujal a keď autorov kontaktovali ľudia z Image Comics, bolo isté, že Five Ghosts má jasnú budúcnosť.

Barbiere sa nechal pri písaní inšpirovať pulpovými príbehmi z 30tich až 50tich rokov. Samotný koncept s jedným človekom, ktorý má mnoho osobností mi pripomenul sériu Cowboy ninja viking z roku 2009. No Five Ghosts ma zaujalo viac práve kvôli tomu čo sú tí duchovia zač. Lukostrelec je legendárny Robin Hood, mág je všemocný Merlin, majstrom dedukcie nie je nikto iný než Sherlock Holmes, katanou sa oháňajúci samuraj je Mijamoto Musaši (stratég, taktik, filozof a autor Knihy piatich kruhov) a upírským duchom je Gróf Drakula. Musíte uznať, že to je veľmi sympatická zostava „hrdinov“, napriek tomu, že sa pokúšajú ovládnuť svojho hostiteľa.

Samotné prevedenie komiksu stojí tiež za to. Konkrétne rozdelenie príbehu. Je to ako sledovať seriál, rozdelený na krátke epizódy, končiace celostránkovou kresbou. Buď ide o explóziu, alebo o zlosyna, ktorý sa maniakálne smeje a nad hlavou sa mu nadnášajú tváre jeho pánov. Five Ghosts obsahuje všetko čo by mal správny pulpový príbeh obsahovať: mystické artefakty, dvojplošníky, nacistov, vzdelaného asistenta, Africké pavúčie kmene, duchov a krásne, no drsné ženy. Ale aj najlepšie nápady sú zbytočné ak ich kresebné stvárnenie stojí za konský prd. Už na začiatku som písal, že mi kresba pripomína kresebný štýl Johna Buscemu a vôbec som netušil ako blízko som k pravde.

Kreslič Chris Mooneyham je fanúšikom komiksov 60tych až 80tych rokov, nehovoriac o pulpových dobrodružstvách. Je vidieť, že sa okrem Buscemu nechal inšpirovať aj Frankom Millerom, Nealom Adamsom, Gilom Kaneom, Joeom Kubertom a Alexom Tothom. Mooneyham naplno využíva tiene a jeho panely sú nabité akciou, pulpovosťou a dobrodružstvom. Ide o perfektnú prezentáciu Barbierovho scenára. Obaja autori si dali za úlohu navrátiť do komiksov zmysel zábavy a dobrodružstva, ktorý v mnohých dnešných komiksoch chýba. Musím povedať, že sa im to podarilo na jednotku.

Pulpové dobrodružstvo je žáner, ktorý bol posledných päťdesiat rokov v amerických komiksoch prehliadaný. Odkedy sa dostali do popredia superhrdinovia, pulpové komiksy sa pomaly začali sťahovať do úzadia a v popredí zostalo iba pár exemplárov. Ale začína to vyzerať tak, že nastal čas ich návratu. Resuscitovaný Rocketeer od IDW, Black Beetle Francesca Francavilla a Five Ghosts sú toho dôkazom. A to je v dnešnej dobe, keď je trh presýtený neustále reštartovanými superhrdinskými sériami, iba dobre.

připojená galerie

8.4.2013 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž