crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Shaolin Cowboy

obrázek k zajímavosti Ad absurdum...

Geof Darrow je magor, ktorý si potrpí na detaili. Je to jeden z tých kresličov, s ktorého ultradetailnými kresbami môžete hrať hru „Nájdi dildo“, alebo „Koľko nábojníc je na obrázku“. Darrow v mladosti študoval na Akadémii umení v Chicagu a v roku 1982 sa stretol s legendárnym autorom zvaným Moebius. Ten bol pre Geofa veľkým vzorom (tak ako Hergé, Jack Kirby a Osamu Tezuka) a dokonca ho Moebius predstavil Frankovi Millerovi. Od tej chvíle začala hviezda Geofa Darrowa pomaly, ale isto stúpať.

V roku 1990 splodilo duo Miller/Darrow trojdielnu minisériu Hard Boiled (u nás vydané ako Drsná škola) a získali Cenu Willa Eisnera. O šesť rokov neskôr spolupracoval Darrow opäť s Millerom, tentoraz na minisérii Big Guy and Rusty the Boy Robot. Nielenže Darrow a Miller dostali ďalšiu Cenu Willa Eisnera, ale ich komiksový výtvor sa dostal aj na televízne obrazovky. Síce šlo iba o jednu sériu a dvadsaťšesť dielov, ale stálo to za to. Po Millerovi si vzali Darrowa na mušku Wachowskí, ktorý chceli aby urobil pár návrhov pre ich pripravovaný film, Matrix.

Skočme v čase do roku 2005 keď sa objavilo prvé číslo Geofovho komiksu, jednoducho nazvaného Shaolin Cowboy. Musím povedať, že niečo tak bizarné som už dlho nečítal. Príbeh je, ako už napovedá sám názov, o šaolinskom kovbojovi, ktorý cestuje po svete na chrbte chodiacej mulice. Na šaolinovu hlavu je vypísaná odmena a preto ho chcú mnohý ľudia a iné tvory o jeho holú hlavu pripraviť. Nanešťastie pre nich, je šaolin viac než skúsený v bojových umeniach a používaní katany a iných zbraní.

Tento príbeh sa dočkal iba siedmych čísiel nabitých ultrabrutalitou a ultraabsurdnosťou. Posledné číslo série Shaolin Cowboy vyšlo v roku 2007. V roku 2011 oznámilo vydavateľstvo Dark Horse Comics, že sa tento absurdný komiks vráti medzi čitateľov v novej sérii. Teraz, takmer o dva roky neskôr, sme sa konečne dočkali prvého čísla resuscitovaného šaolina.

Po neskutočne bizarných dobrodružstvách zahŕňajúcich hovoriaceho Kráľa Kraba, batoľa, trojicu démonov, obrovské mesto na chrbte obrieho tvora a armády nemŕtvych, sa podarilo šaolinovi utiecť. Trvalo mu to šesť rokov, ale konečne sa dostal (doslova) z análu obrieho mesta. „Vyprdlo“ ho uprostred púšte a keď sa konečne vyhrabal na zemský povrch, zistil, že ešte stále ho prenasleduje armáda nemŕtvych. Našťastie sa šaolin dostal na povrch zeme so svojou obľúbenou zbraňou: dlhou palicou na ktorej sú primontované dve motorové píly.

Náš mlčanlivý hrdina si s hordami živých mŕtvych ľahko poradil a pri tom sa stal hviezdou Ewe Tube. To nahradilo v budúcnosti YouTube a kto nie je online, nie je in. To si uvedomuje každý, dokonca aj ľudia vzdialený niekoľko míľ od planéty Zem, na satelitnej stanici organizácie N.S.A.. Tam si istá technička všimne videozáznam, na ktorom holohlavý muž pomocou svojich motorových píl masakruje hordy zombií. Zhodou okolností je to ten muž, ktorého už šesť rokov hľadajú. Po šaolinovej holej hlave túži niekto s iniciálkami K. K. a vyzerá to tak, že sa konečne dočkal.

Shaolin Cowboy sa zrodil v hlave Geofa Darrowa počas jeho pobytu vo Francúzsku. No vtedy sa tak ten šaolin nevolal. Volal sa Bourbon Thret. To je samo o sebe divné, plus nepredateľné. Nikto si nekúpi komiks s takým menom. A keďže má Geof rád westerny a bojové umenia, premenoval hlavnú postavu na šaolinského kovboja. Napriek varovaniu Franka Millera, „Nech urobíš čokoľvek, nedaj do názvu komiksu slovo kovboj! Také komiksy sa zle predávajú!“, uspel.

Ale pod aký žáner vlastne Shaolin Cowboy spadá? Bude to znieť divne, ale je to western. Tak ako je Star Wars western vo vesmíre, tak je Shaolin Cowboy western odohrávajúci sa v bizarnom svete plnom bizarných vecí. Pokiaľ hľadáte komiks v ktorom hrá hlavnú úlohu príbeh, tak ste na zlom mieste. V Shaolin Cowboy je príbeh nepodstatný. Darrow sa nechal inšpirovať svojím mentorom, Moebiusom, ktoré príbehy (napríklad Arzach), sú v podstate balady. Kreslil čo sa mu chcelo a to isté robí aj Darrow... ale ako sľubuje, druhý diel (zo štyroch) bude obsahovať minimálne stopy nejakého príbehu. Pravdepodobne o pomste.

Geof Darrow je magor, ktorý si potrpí na detaili a ak si potrpíte na jeho tvorbu a túžite po bizarnom príbehu, začítajte sa do komiksu Shaolin Cowboy (starého, či nového) s hlavnou postavou, ktorá toho veľa nepovie a je obklopená absurdnými vecami.

připojená galerie

14.10.2013 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 1



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž