crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Painkiller Jane: The price of freedom

obrázek k zajímavosti Dáma v červenom...

V roku 1994 sa Jimmy Palmiotti a Joe Quesada rozhodli, že je načase preraziť vo svete komiksov. Deväťdesiate roky boli známe tým, že sa rodili silné ženské postavy. Každý chcel mať svoju vlastnú silnú ženu, ktorá sa oháňala obrovským mečom, alebo strieľala z laserovej pištole. Jimmy a Joe sa rozhodli inak. Ich ženská hrdinka bude obyčajná žena, odetá v červenom, ktorá sa zhodou okolností stala nezabiteľnou.

Jane Vasko bola kedysi policajtkou pracujúcou v utajení. Podarilo sa jej získať dôveru mafiánskeho šéfa, Joeyho Fonti.Chloe Replica Handbags Ten jej dal za úlohu stretnúť sa s členom rivalského gangu... len Jane nepovedal, že bude mať na tele pripojenú bombu. Bomba vybuchla predčasne, člen rivalského gangu utiekol a Jane bola vážne zranená. Našťastie jej pomohol istý samaritán a vďaka tomu získala schopnosť regenerovať sa. Agentka Jane Vasko zomrela, zrodila sa bojovníčka so zločinom, Painkiller Jane.

Tak to údajne bolo. Ale možno to bolo tak, že Jane Vasko po absolvovaní policajnej akadémie dostala za úlohu zastaviť mafiánov zvaných Blanco Brothers. Nedopadlo to práve najlepšie. Jane bol do tela vbodnutý mix drog, vďaka ktorému bola rok v kóme. Po tom čo sa prebrala, zistila, že pre svet prestala existovať, jej rodičia sú po smrti a že ju niečo len tak ľahko nezabije.

Zo začiatku mala klasický superhrdinský odev: červené šaty, červené slnečné okuliare, červené čižmy, červené všetko. Postupom času sa začal jej odev a charakter meniť a zo superhrdinky sa stala nepochopená, ambiciózna rebelka. Jane nebola ako ostatné „drsniačky“. Netajila svoje emócie, hovorila otvorene o svojej sexualite a vždy urobila čokoľvek čo bolo treba.

Jej dobrodružstvá sa začali vo vydavateľstve Event Comics. V tej dobe si strihla pár crossoverov s Vampirellou, Hellboyom, Darkchylde a Darknessom. V roku 2006 ju zobralo pod svoje ochranné krídla Dynamite Entertainment a pri klasickej sérii ešte stihla aj boj s Terminátorom. Teraz, v roku 2013, sa Painkiller Jane vrátila k Jimmymu Palmiottimu, ktorý sa rozhodol, že ju novým čitateľom predstaví minisériou The price of freedom.

Ako bolo povedané, Jane je viac než obyčajná žena a keď zistila, že je nezabiteľná, rozhodla sa, že bude bojovať so zločinom svojim ojedinelým spôsobom. Tak ako má Batman svojho Robina a Spejbl svojho Hurvínka, tak má Jane detektívku Maureen Fernandezovú. Spoločne sa starajú o to aby ľudia boli v bezpečí. Ich najnovšou klientkou je veľmi bohatá a veľmi dôležitá saudská princezná menom Sabina Poonwalla. Jej otec odmietol policajnú ochranu a tak Maureen rozhodla, že sa o ochranu princeznej na letisku postará Jane.

To čo vyzeralo na prvý pohľad ako jednoduchá úloha, dopadlo katastrofálne. Najprv sa Jane vďaka flirtovaniu s barmankou ocitla na nesprávnej strane letiska. Potom, keď sa dostala ku správnemu terminálu, vrazila do nej limuzína. Kohokoľvek iného by niečo také zabilo, Jane to iba nasralo. Nakoniec vyšlo najavo, že po princezne pasú muži vydávajúci sa za policajtov a diaľkovo ovládané lietadlo vyzbrojené raketami. Plus, princezná Poonwalla je príjemná asi ako explozívna hnačka. Otázkou je kto ju zabije skôr. Falošný policajti, alebo Jane?

Jimmy Palmiotti bol v posledných rokoch neskutočne aktívny. Či už ide o jeho nezávislé projekty (Monolith, Trail blazer, Tattered man, Queen crab, Sex & violence), alebo jeho podielanie sa na sériách All star western a Batman: The dark knight. No bolo iba otázkou kedy sa vráti ku svojej dcére. A keď už návrat tak u vydavateľstva kde Jimmy (a mnohý ďalší autori) kedysi začínali: Marvel Comics. Konkrétne ich odnož Icon, ktorá je zameraná (podobne ako MAX) na dospelejšie komiksy. Návrat sa podaril. Príbeh nie je nijako originálny (ako obvykle), ani hlavná postava (v podstate Wolverine s kozami), no akcie/hlášok je viac než dosť.

Kresbu dostal na starosť Juan Santacruz. Jeho kresebný štýl mi pripomenul kresbu Johna McCreu (Hitman, Demon), čiže klasické, kreslím tak detailne ako sa momentálne cítim. Takže niekedy vyzerajú Jane a ostatní ako ľudia, inokedy ako karikatúry. To je celkom rušivé. Na rozdiel od kresby Sama Lotfiho, ktorý kreslí druhý príbeh nachádzajúci sa v prvom čísle tejto minisérie. Lotfiho kresba je cartoonová (ale perfektne atmosferická) a má parádnu konzistenciu a dynamiku. O hlavnú obálku sa postarala úžasná Amanda Conner (Power Girl).

Painkiller Jane: The price of freedom nie je nijako originálne, ale je príjemné prečítať si komiks o silnej ženskej postave, ktorá nie je žiadna Wonder Woman a napriek svojej svojskosti je sympatická.

připojená galerie

18.11.2013 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Fort [16:03:27 30.3.2024]
ňouma: Takže v týdnu kdy jsou Oskaři, by neměl mít premiéru žádný film?


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Kubas [11:04:22 15.4.2024]
Pavlovský: tak to je skvělá zpráva, ne že by byl současný knižní překlad špatný, ale byl jsem zkrátka taky zvyklý na ten původní :) a vida, měl jsem za to, že naopak v těch třech vydaných sešitech nebylo vše, co jsem zna....


Pavlovský [08:04:50 15.4.2024]
Kubas: Půjde o původní překlad, byť samozřejmě upravovaný a víc vychytávaný. Plus, na netu rozhodně nevyšlo všechno.


Kubas [10:04:17 12.4.2024]
zdravím, můžu dotaz k tomu Redmeatu? píšete, že bude v "novém" překladu od Františka Fuky - nepůjde tedy o ten původní Fukův překlad na webu? nebo ano a je tím myšleno "nový" jakože jiný než ten od to....


Pavlovský [14:04:14 9.4.2024]
Hansi: Přesně tak, o ta souborná vydání nebyl zase takový zájem.


Hansi [12:04:17 9.4.2024]
Mohu se zeptat, proč vydávání starých Garfieldů v barvě skončilo sedmičkou, tzn. díly 13 a 14? Neprodávalo se? Je to škoda, rád bych měl barevné klidně všechny...


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [15:04:37 15.4.2024]
Zdravím,

Další knihy na prodej :)

-Neonomicon (Limitovaná Edice) Argo
-Dracula (Limitovaná edice) Argo

Drobné poškození vrchu hřbetu při přepravě z knihkupectví. Cenu nabídněte

E-mail: zavrk@volny.cz


Dinik [23:04:26 14.4.2024]
Dinik14.4.2024Prodám
Prodám:
Velvet - 500
Incal brož - 350
Království tvé- 500
Kameňák - 300
Asgard (1.vydání) - 399
Zarov- 250
Hvězda pouště- 350
Wild west - 300
Dinik@centrum.cz


Lachvos [22:04:34 13.4.2024]
Ahoj,
uvažuji o rozprodání části sbírky comicsů.
Jedná se o na sebe navazující série knih v češtině, v perfektním stavu a bez poškozeni.

Americká liga spravedlnosti 1: Nejnebezpečnější hrdinové světa (pevná vazba)
Liga spravedlnosti: Válka velké trojky (pevná vazba)
Věčné zlo (pevná vazba)
Americká liga spravedlnosti 2: Následky zla (paperback)

Batman / Želvy nindža (pevná vazba)
Batman / Želvy nindža II (pevná vazba)

Daredevil: Muž beze strachu 1-4 (pevná vazba)

Smax (pevná vazba)
Top 10, kniha první (pevná vazba)
Top 10, kniha druhá (pevná vazba)
Top 10: Devětačtyřicátníci (pevná vazba)

Superman 1: Cena zítřka (pevná vazba)
Superman 2: Tajnosti a lži (pevná vazba)

Superman Nespoutaný 1 (pevná vazba)
Superman Nespoutaný 2 (pevná vazba)

Jen vážní zájemci, detailní fotky comicsů samozřejmostí.
Kontaktujte mě na email lachman33@seznam.cz




Mládí na hřišti 2 (knihy.tipy.recenze)
Komiks pro Ukrajinu (Médium Seznam)
Komiks pro Ukrajinu (Lukbook)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž