crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Supreme Power/Squadron Supreme

obrázek k zajímavosti J. M. Straczynski není zrovna Mr. Originální. Všechno, s čím kdy vyrukoval, tu už někdy v nějaké podobě bylo. Můžeme začít startrekovským Babylonem 5, pokračovat přes gaimanovskou Krajinu půlnočních stínů, watchmenovské Vycházející hvězdy či… spidermanovského Spider-Mana. Jeho síla ale není v objevných nápadech. Je v tom, jak s těmi nápady dokáže pracovat a jak do starých námětů dokáže vnést nový pohled. A Supreme Power je přesně tenhle příklad.

Squadron Supreme, které Straczynski udělal pro nakladatelství Marvel, svou inspiraci ani moc nezakrývá. Je to temná až makabrická verze DCčkovského JLA. Jejich „ultimate“ verze, modernější, drsnější a reálnější podoba nejslavnějších hrdinů světa.
Je to v podstatě krádež na druhou – první Squadron Supreme se objevila už v sedmdesátých letech, jako tým padouchů, který se řezal s Avengers. Postupně se začali čím dál víc roztahovat a nakonec získali vlastní řadu, ve které se rozhodli vybudovat si vlastní, dokonalý svět. Což, samozřejmě, skončilo tragicky. Dávno před tím, než s tímhle zlepšovákem přišla JLA, začali vymývat padouchům mozky (a občas i sobě navzájem), mlátit se spolu a umírat. Squadron Supreme je dokonce považovaná za předskokana k Watchmenům a Kingdom Come.
A pak se k těmhle podivným hrdinům vrátil po létech Straczynski, aby je znovu rozjel v dospělácké marvelovské sérii MAX. A aby to bylo ještě veselejší, tak postavy ještě víc ztemnil a zdepresivnil.
Vezměme si třeba takového Hyperiona, který byl vyslaný z umírající planety na naší Zem, aby se ho tady ujali postarší manželé. Hotový Superman… jenže tady podobnost končí. Na staříky totiž okamžitě skočí americká vláda a ujme se malého mimozemáka sama, aby z něj vychovala, v umělém a kontrolovaném prostředí, dokonalého občana a vojáka. Což se na něm docela podepíše.
Nighthawk je zase skutečně temný rytíř – už jen proto, že je to černoch, kterému v dětství zabili rodiče rasisté. Což má za následek, že se z něj stane nejen fanatický mstitel, ale taky docela silný rasista, jenže pro změnu pročernošský. Čili bojuje pouze za černé, lidé s jinou barvou pleti ať klidně pochcípají. Na rozdíl od Batmana nemá ty nejmenší problémy se zabíjením… a pokud ano, tak spíš v tom, že to trochu přehání.
Zarda, která si bere vzor z Wonder Woman, je zase skutečná bohyně a podle toho se i chová. Bere si to, co chce, a když má přitom někoho zabít, tak klidně. Lidé jsou jen červové u jejich nohou, tak proč by si s jejich smrtí měla dělat hlavu? Celkem si rozumí s Hyperionem, se kterým si to rozdává, kde jen může.
Zvláštní je i ženská verze Aquamana - podmořská rybí bytost ženského pohlaví Amphibian, která je spíš plašší, nemluví a mimo vodu umírá. Asi nejmimóznější stvoření celé skupiny. S tou to zase táhne Doctor Spectrum (něco jako Green Lantern), jehož moc pochází z krystalu, který má zarostlý do ruky. No a pak je tu ještě The Blur, černá verze Flashe. Tomuhle hrdinovi jde především o to, aby co nejlépe využil své běžecké schopnosti v reklamní průmyslu.
Pak jsou tu ještě další, podobně narušení členové, ale tihle jsou pro tým nejdůležitější. I když není jasné, jestli se dá vůbec mluvit o týmu. Vztahy uvnitř skupiny nejsou zrovna ideální a spočívají spíš ve vzájemné nenávisti. Hyperion je postava, které stále hrozí, že se z ní stane padouch a vedle fanatického Nighthawka vypadají Černí panteři skoro mírumilovně. Hyperion to táhne se Zardou, černí bratři Nighthawk a Blur drží spolu a Doctor Spectrum a Amphibian žijí ve svém vlastním světě.
Všechno začalo sérií Supereme Power, která byla hlavně o tom, jak se tihle lidé dávají dohromady a snaží se nezabít. Od toho se odpíchlo jak množství speciálů věnovaných jednotlivým postavám (nejzajímavější je asi Nighthawk od Waye a Dillona, se spoustou mrtvých dětí), a následně to pokračovalo řadou Squadron Supreme, která zachycuje hrdiny v akci. Řeší problémy po celém světě… většinou tím, že všechny pozabíjí. Jsou spíš lidé na špinavou práci než hrdinové bez bázně a hany a řešení zádrhelů tomu odpovídá. Jedna z hrdinek kupříkladu zakope padouchy po krk do země a pak dá malé holčičce, kterou předtím znásilnili, palici, aby se o ně postarala. A ona se postará.
Jako ve většině Straczynského příběhů, i tady se manipuluje, lže a nikdo nemá úplně čisté ruce. Squadron Supreme je hodně politická záležitost a často se řeší morální problémy – na což ani samotný tým nemá jednotný názor. I když to řeší podobný motiv jako ve Vycházejících hvězdách (a sice: když máte velkou moc, jak velkou máte odpovědnost? Máte právo či povinnost změnit svět?), tak tady je to ještě temnější a cyničtější. Možná proto, že zatímco ve Vycházejících hvězdách se povedlo hrdinům vzbouřit a hrdiny se stali dobrovolně, tady jsou všichni ve vleku událostí a svých psychóz a o nějaké svobodné vůli nemůže být ani řeč. Díky tomu se ani po třiceti číslech nedá moc odhadnout, jestli sledujeme hrdiny, nebo budoucí padouchy. Bojovníci za spravedlnost, nebo dobyvatelé? Čert - a Straczynski - ví.


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

10.3.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 7



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zerg [16:04:16 24.4.2024]
Prodám:
Lady Baltimore 1+2: 600,-Kč
Stíny Impéria: 1400,-Kč
Chainsaw man 1-7: 800,-Kč
vše hezký stav
Zasílám přes zásilkovnu. Pošta na kupujícího.
Broodlord@centrum.cz


Zavrk [13:04:48 24.4.2024]
Zdravím,
píšu kdyžtak ještě update :)

Prodám různé Deadpool Omnibusy v angličtině - všechny knihy vázané, stále v originál folii, neotevřené/nečtené:

Deadpool and Cable Omnibus
Deadpool by Posehn/Duggan Omnibus
Deadpool and CO. Omnibus
Deadpool Complete Collection by Daniel Way Vol.1
Deadpool Complete Collection by Daniel Way Vol.2
Deadpool Omnibus by Joe Kelly
Deadpool Classic Omnibus Vol.1
Deadpool X-Force Omnibus
Deadpool Beginnings Omnibus
Deadpool Minibus
Deadpool Minibus Vol.0
Deadpool Minibus Vol.2

Fotky rád pošlu vážným zájemcům, na cenách jsem ochotný se domluvit (podle konkrétní knihy, podle počtu knih najednou)

- v případě, že by někdo nějakým zázrakem měl zájem o všechny knihy najednou, nechám je zájemci dohromady za 24 000Kč (tj. 2000Kč za každou knihu) Ale tuto cenu nabízím pouze za komplet všech 12 knih najednou

e-mail: zavrk@volny.cz


Andyx [10:04:38 24.4.2024]
Prodám - limitovanou edici - Měsíční stín. Zabalená v originální nerozbalené krabici od Comicscentra.




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž