crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Incredible Hulk

obrázek k zajímavosti Když se psalo o filmovém Hulkovi, tak se často Ang Leemu vytýkalo, že si hraje u tohohle komiksu na psychologické drama. Já bych mu spíš vytknul opak – že z originálního a silného psychologického dramatu udělal vylouhovaný čajíček.

Hulk je už od začátku jeden z nejtragičtějších komiksových hrdinů. Jekyll-hydeovské základy znáte asi sami, ale tenhle příběh má víc tvarů. Stan Lee dal Hulkovi touhu po klidu a přátelství… a neschopnost toho dosáhnout. Hulk je jako dítě, které sice chce kamarády, ale když už k němu někdo napřáhne ruku, tak ho praští kyblíčkem a uteče. Není to jen nešťastná oběť pronásledování, ale i sebe sama, své zuřivosti a omezenosti. A aby to měl ještě těžší, tak mu dal slavný spisovatel Harlan Ellison přičichnout k ráji (v komiksu s typicky ellisonovským názvem: Bestie, která vykřičela lásku v srdci atomu) – a pak mu ho zase sebral.
Hulk je taky postavou, která prošla nejvíc změnami. Další komiksová legenda, Peter David, ho nechal nejprve zešednout, přidal mu zlomyslnou inteligenci, a poslal do Las Vegas, aby dělal ochranku. Tam byl Hulk ten důležitý a Bruce Banner jen jeho nešťastný stín (hlavně proto, že by těžko vysvětloval své přítelkyni Betty, že se každé ráno probouzí vedle krásných dívek). Šedý Hulk byl ale jen přechodem. Poté David udělal tu nejradikálnější změnu a spojil obě postavy dohromady. Tělo Hulka, mozek dr. Bannera. A čtenáři, kteří obvykle soptí u toho, když si hrdina vezme jiné ponožky, tak tohle přijali. Dokonce zvládli i to, že se tenhle Hulk oženil se svou dlouholetou přítelkyní Betty.
David se také víc ponořil do minulosti a duše slavného zeleňouše. Ukázal důvod toho, proč Banner potlačuje své emoce (jeho otec byl alkoholik a umlátil hrdinovu matku přímo před jeho očima)… a naznačuje, že měl mentální problémy ještě předtím, než se stal Hulkem.
Peter David psal sérii přes deset let… a přitom se setkal s malířskými legendami jako byl Todd McFarlane, Dale Keown, Gary Frank, Liam Sharp, Angel Medina, Mike Deodato či Adam Kubert. Jenže ve chvíli, kdy se rozhodl k dalšímu radikálnímu kroku, a sice tomu, že zabije Betty Bannerovou (zvláštní… napadlo ho to zrovna ve chvíli, kdy se rozváděl se svou manželkou), vypukla panika a po depresivním finále, ve kterém se Bruce Banner snaží spáchat sebevraždu, aby se v poslední vteřině vždycky změnil v Hulka a přežil, byl rychle vypakován.
A nastaly problémy. Nikomu se nedařilo udržet nastavenou laťku. Tvůrci se střídali jako na hodně rychle běžícím pásu. Na chvíli naskočil Joe Casey (jehož styl se sice líbil vydavatelům, ale ne čtenářům), pak přišel John Byrne, Erik Larsen či Paul Jenkins. Asi nejdéle vydržel Bruce Jones, který to, jak má ve zvyku, šoupnul do svého typického konspiračního thrillero-hororu. Spousta agentů, plány v plánech jiných plánů, složitý děj… prostě chaos.
Osobně si troufám tvrdit, že změna k lepšímu přišla teprve nedávno, s Georgem Pakem. Ten udělal radikální řez a nechal Hulka (poté, co zdemoloval Las Vegas) nacpat pod falešnou záminkou do rakety a vystřelit kamsi do vesmíru. Tajná skupina superhrdinů (Doctor Strange, Iron Man, Mr. Fantastic a další) ho odeslala na opuštěnou planetu, kde měl žit v klidu a míru a nikomu neškodit. To odeslání jim vyšlo. Zbytek už méně. Planeta totiž zrovna moc opuštěná nebyla. Hulk se ocitl přímo uprostřed válečné vřavy, byl zajat a vrhnut do arény jako gladiátor. A nastala jeho cesta k moci.
Oukej, není to zrovna nejoriginálnější idea, ale pokus udělat z Hulka zeleného Conana kupodivu docela funguje. Co, Conana – vedle Hulka je Conan jen slabší verzí Jirky Krytináře. Do té doby to bylo vždycky o tom, že se Conan musel ovládat, jinak nastaly problémy. Tady je to naopak. Jde v čele armády a čím víc popustí uzdu své síle, tím líp. Najednou není vyhnanec, ale hrdina, dlouho očekávaný spasitel. Jde a království se třesou v základech.
Jenže idylky u Hulka obvykle netrvají dlouho a stane se něco, co donutí Hulka vrátit se zpátky na Zem. A rozhodně ne s větou „přicházíme v míru“. Superhrdinové budou vzpomínat na Civil War s nostalgií, jako na idylickou dobu plnou květin a písní, protože Hulk se přichází pomstít. Ostatně, co chcete od série, která se jmenuje World War Hulk?


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

16.3.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 5



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Andyx [17:04:53 25.4.2024]
Prodám - limitovanou edici - Měsíční stín. Zabalená v originální nerozbalené krabici od Comicscentra.


Radka [16:04:13 25.4.2024]
Prodám kompletní soubor DC komiks 100 knih. Knihy jsou nové, ještě zabalené v ochranné slídě. Cena 10000 Kč
Prosím pište na r.galcikova@email.cz


Placa79 [05:04:09 25.4.2024]
Prodám:
Prašina: Křídový panáček #1 brož. (50Kč)
Prašina: Křídový panáček #2 brož. (50Kč)
Parchanti z Jihu #1-4 váz. (950Kč za všechny díly)

Vše jako nové (maximálně jednou čteno).
Fotografie nabízených komiksů jsou zde:
https://photos.app.goo.gl/C4V8LmXXMn4K7mqq9
Osobní předání v Praze nebo zašlu Zásilkovnou/Balíkovnou.




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž