Oficiální
kuchařka
Sladká fazolová pasta
- 250 g adzuki fazolí
- voda
- cukr
- Fazole adzuki dejte namáčet přes noc, ideálně 12-24 hodin. Vodu můžete během namáčení vyměňovat. Před vařením fazole ještě jednou propláchněte, pak je vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené.
- Dejte fazole vařit nad vyšším plamenem, aby voda pobublávala. Zhruba po 40 minutách můžete začít kontrolovat, zda jsou hotové. A to tak, že je smáčknete prsty nebo vidličkou. Pokud to jde lehce, můžete je scedit.
- Chcete-li se zbavit slupek, vytvořte pastu propasírováním. Jinak fazole můžete jednoduše rozmixovat. Vzniklou pastu dejte zpět do čistého hrnce nad střední plamen. Postupně přidávejte cukr a ochutnávejte, dokud pro vás sladkost pasty nebude ideální. Míchejte tak dlouho, dokud se směs nezačne lesknout. Pastu můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba po dobu 2 týdnů. Doporučujeme ji však použít ihned.
Používá se v receptech:
Bochánky plněné červenými fazolkami (strana 85)
Wonton těsto
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1/4 až 1/2 hrnku vody
- sůl
- kukuřičný škrob na podsypávání
- Smíchejte sypké složky. Přidejte vejce a vodu. Hněťte těsto v hnětači nebo zpracovávejte rukama, dokud nevypracujete pružné a nelepivé těsto. Dle potřeby přidávejte vodu či mouku, aby těsto nebylo příliš tekuté či hutné.
- Rozdělte těsto na poloviny nebo čtvrtiny — podle velikosti vašeho pracovního místa — a vyválejte jej válečkem na co nejtenčí plát. Zbytek těsta přikryjte kuchyňskou utěrkou, aby vám neoschlo. Během válení si těsto podsypávejte kukuřičným škrobem, aby se vám nelepilo k podložce. Wonton těsto můžeme ihned použít nebo je řádně podsypané a nakrájené na jednotlivé dílky zamrazit.
Používá se v receptech:
Křupavé pavoučí překvapení (strana 119)
Kuchařova poznámka: Pokud si těsto potřebujete nechat na později, nakrájejte jej na potřebné díly, podsypejte škrobem a položte na sebe. Poté dejte zmrazit.
Ovocná směs (mincemeat)
- 250 g rozinek
- 250 g sultánek
- 250 g sušeného rybízu nebo brusinek
- 65 g kandované citrusové kůry
- 250 g jablek, oloupaných a nakrájených nadrobno
- 125 g másla, změklého
- kůra z 1/2 citronu
- kůra z 1/2 pomeranče
- 1/2 čajové lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka nového koření
- 250 g hnědého cukru
- 250 ml brandy nebo tmavého rumu
- Všechno sušené ovoce nakrájejte nadrobno. Ve velké míse smíchejte sušené ovoce, jablka, změklé máslo, kůru a koření. Cukr rozpusťte v brandy a přilijte do směsi. Překryjte potravinovou fólií a nechte stát přes noc.
- Příští den směs dobře promíchejte a poté rozdělte do sterilních, suchých zavařovacích sklenic. Můžete použít hned. Pro nejlepší výsledek nechte stát 3 až 4 týdny.
Používá se v receptech:
Graccův koláč s ovocnou směsí (strana 173)
TIP: Pokud se vám nechce dělat s ovocnou směsí, porozhlédněte se v obchodech typu Candy Store nebo objednejte ze zahraničí, například z Amazonu.