Oficiální
kuchařka

Sladká fazolová pasta

  • Úroveň: Mistr
  • Máčení: 12 až 24 hodin
  • Vaření: 40 až 120 minut
  • Výsledek: Těsto na tucet kuliček
  • 250 g adzuki fazolí
  • voda
  • cukr
  1. Fazole adzuki dejte namáčet přes noc, ideálně 12-24 hodin. Vodu můžete během namáčení vyměňovat. Před vařením fazole ještě jednou propláchněte, pak je vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené.
  2. Dejte fazole vařit nad vyšším plamenem, aby voda pobublávala. Zhruba po 40 minutách můžete začít kontrolovat, zda jsou hotové. A to tak, že je smáčknete prsty nebo vidličkou. Pokud to jde lehce, můžete je scedit.
  3. Chcete-li se zbavit slupek, vytvořte pastu propasírováním. Jinak fazole můžete jednoduše rozmixovat. Vzniklou pastu dejte zpět do čistého hrnce nad střední plamen. Postupně přidávejte cukr a ochutnávejte, dokud pro vás sladkost pasty nebude ideální. Míchejte tak dlouho, dokud se směs nezačne lesknout. Pastu můžete skladovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba po dobu 2 týdnů. Doporučujeme ji však použít ihned.

84

Používá se v receptech:
Bochánky plněné červenými fazolkami (strana 85)

Wonton těsto

  • Úroveň: Mistr
  • Příprava: 20 minut
  • Výsledek: Těsto na tucet kuliček
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1/4 až 1/2 hrnku vody
  • sůl
  • kukuřičný škrob na podsypávání
  1. Smíchejte sypké složky. Přidejte vejce a vodu. Hněťte těsto v hnětači nebo zpracovávejte rukama, dokud nevypracujete pružné a nelepivé těsto. Dle potřeby přidávejte vodu či mouku, aby těsto nebylo příliš tekuté či hutné.
  2. Rozdělte těsto na poloviny nebo čtvrtiny — podle velikosti vašeho pracovního místa — a vyválejte jej válečkem na co nejtenčí plát. Zbytek těsta přikryjte kuchyňskou utěrkou, aby vám neoschlo. Během válení si těsto podsypávejte kukuřičným škrobem, aby se vám nelepilo k podložce. Wonton těsto můžeme ihned použít nebo je řádně podsypané a nakrájené na jednotlivé dílky zamrazit.

118

Používá se v receptech:
Křupavé pavoučí překvapení (strana 119)

Kuchařova poznámka: Pokud si těsto potřebujete nechat na později, nakrájejte jej na potřebné díly, podsypejte škrobem a položte na sebe. Poté dejte zmrazit.

Ovocná směs (mincemeat)

  • Úroveň: Mistr
  • Příprava: 20 minut
  • Zrání: 3 až 4 týdny (pokud chcete)
  • Výsledek: Směs na 2 koláče
  • 250 g rozinek
  • 250 g sultánek
  • 250 g sušeného rybízu nebo brusinek
  • 65 g kandované citrusové kůry
  • 250 g jablek, oloupaných a nakrájených nadrobno
  • 125 g másla, změklého
  • kůra z 1/2 citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka nového koření
  • 250 g hnědého cukru
  • 250 ml brandy nebo tmavého rumu
  1. Všechno sušené ovoce nakrájejte nadrobno. Ve velké míse smíchejte sušené ovoce, jablka, změklé máslo, kůru a koření. Cukr rozpusťte v brandy a přilijte do směsi. Překryjte potravinovou fólií a nechte stát přes noc.
  2. Příští den směs dobře promíchejte a poté rozdělte do sterilních, suchých zavařovacích sklenic. Můžete použít hned. Pro nejlepší výsledek nechte stát 3 až 4 týdny.

72

Používá se v receptech:
Graccův koláč s ovocnou směsí (strana 173)

TIP: Pokud se vám nechce dělat s ovocnou směsí, porozhlédněte se v obchodech typu Candy Store nebo objednejte ze zahraničí, například z Amazonu.